Zisk Dalkie meziročně klesl o 63 procent na 1,9 miliardy Kč

12.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 12. června (ČTK) - Společnost Dalkia Česká republika, která patří k nejvýznamnějším energetickým skupinám na tuzemském trhu, loni hospodařila se ziskem 1,9 miliardy korun. Meziročně čistý zisk skupiny klesl o více než 63 procent, když v roce 2010 dosáhl její hospodářský výsledek po zdanění zhruba 5,16 miliardy korun. Na tomto rekordního zisku firmy se však výrazně podílel předloňský prodej Teplárny Trmice (dříve společnosti Dalkia Ústí nad Labem). ČTK to dnes řekl mluvčí Dalkie Milan Wagner.

Hospodářský výsledek za loňský rok byl podle generálního ředitele společnosti Laurenta Barrieuxe ovlivněn snížením cen dodávek elektrické energie, zvýšením podílu kogenerační výroby, tedy sdružené výroby tepla a elektřiny, a teplými klimatickými podmínkami. Obrat společnosti meziročně klesl přibližně o 14 procent na 8,5 miliardy korun.

Skupina, kterou tvoří osm společností, loni prodala méně tepla i elektřiny. Prodej tepla dosáhl v loňském roce 12.694 terajoulů (TJ), což je o 2210 TJ méně než v roce 2010. Příčinami nižšího prodeje tepla jsou podle Wagnera především mírnější klimatické podmínky i fakt, že šetří zákazníci. Nižší prodej tepla stejně jako menší prodej elektřiny ovlivnila rovněž skutečnost, že součástí společnosti už není Teplárna Trmice. "Pokles prodeje elektřiny byl způsoben rovněž snížením cen elektrické energie a orientací na kogenerační výrobu," vysvětlil Wagner. Upřesnil, že loni bylo prodáno celkem 2036 gigawatt hodin elektrické energie, zatímco předloni to bylo 2654 GWh.

Společnost meziročně také snížila investice. Zatímco v roce 2010 proinvestovala více než čtyři miliardy korun, letos to byla miliarda. Dalkia, která v tuzemsku působí od roku 1991 a zaměstnává 2500 lidí, se soustředila hlavně na obnovu stávajícího výrobního zařízení, jež má pomoci zvýšit účinnost výroby. Zaměřila se i na ochranu životního prostředí a zvyšování podílu obnovitelných a druhotných zdrojů energie ve výrobě.

"Příkladem je zahájení výstavby nové bioelektrárny ve Frýdku-Místku či dlouhodobé využívání veškerého koksárenského plynu v Teplárně Přívoz. Díky využívání biomasy namísto uhlí skupina Dalkia v minulém roce ušetřila téměř 140.000 tun oxidu uhličitého. Nahradila tím přes 1100 vagonů uhlí," uvedl Barrieux.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK