CVVM: Odborům důvěřují více než dvě pětiny lidí

12.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Odborům důvěřují více než dvě pětiny lidí, od roku 2000 se jejich podíl zvýšil. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Téměř devět desetin dotázaných si myslí, že by se odbory měly věnovat hlavně pracovněprávní ochraně zaměstnanců a své požadavky by měly prosazovat zejména jednáním na tripartitě. Ke stávce se přiklonily necelé dvě třetiny, s organizací blokád souhlasily asi dvě pětiny lidí.

Odborům důvěřuje 43 procent účastníků průzkumu, sedm procent uvedlo, že jim "rozhodně důvěřuje". Je to nejvíce od roku 1995, od roku 2000 se podíl kladných odpovědí zvýšil o 12 procentních bodů. Nedůvěru odborům v průzkumu vyjádřilo 38 procent dotázaných.

Odbory by se měly zabývat zejména pracovněprávní ochranou zaměstnanců, myslí si 88 procent lidí. Podle 79 procent by se měly věnovat výši mezd zaměstnanců a důchodům, 54 procent si myslí, že by měly vyvíjet činnost i v politickém dění.

V prosazování požadavků by podle většiny lidí měly odbory využívat mírnější nástroje. Pro jednání na tripartitě se vyjádřilo 85 procent lidí, s peticemi souhlasilo 80 procent a s veřejnými demonstracemi 78 procent. Ke stávce zaujalo kladný postoj 71 procent dotázaných, ke generální stávce 64 procent. Pro blokády se vyslovilo 44 procent účastníků průzkumu.

Více než dvě třetiny si myslí, že odbory mají vliv na názory lidí, 62 procent se domnívá, že ovlivňují chování zaměstnavatelů. Podle 44 procent mohou ovlivňovat také rozhodování vlády a parlamentu.

Průzkumu, který se uskutečnil v první polovině května, se zúčastnilo 1042 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK