Energetickou infrastrukturu čekají miliardové investice

26.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. června (ČTK) - Českou energetickou infrastrukturu čekají v příštích deseti letech miliardové investice. Velké prostředky půjdou do posílení elektrických sítí kvůli rozšíření Jaderné elektrárny Temelín, které má být hotové do roku 2025. Miliardy budou také investovány do plynárenské sítě pro zlepšení dodávek. Připravuje se také několik nových zásobníků plynu na Moravě, vyplývá z investičních plánů energetických firem.

Státní provozovatel elektrické soustavy ČEPS plánuje v příštích 12 letech na rozvoj a modernizaci sítě vynaložit zhruba 63 miliard korun. Loni firma investovala čtyři miliardy korun, letos a v dalších letech plánuje investice v podobném rozsahu. Přenosová soustava by se měla rozšířit o zhruba 20 procent.

Velká část investic má směřovat do obnovy vedení, která byla postavena převážně v 70. letech minulého století. Investice si vyžaduje také připojování nových obnovitelných zdrojů s nestálým výkonem a ČEPS chce i pomocí investic zabezpečit soustavu před nadměrným objemem proudu přitékajícím z německých větrných elektráren.

"Investiční plán ČEPS předznamenává zásadní změny v přenosových parametrech celé sítě. Zvýší se její přenosová kapacita, jež by měla být dostatečná i pro připojování nových (obnovitelných) zdrojů do budoucna. Otevře se prostor pro hlubší mezinárodní spolupráci. V konečném důsledku se zvýší bezpečnost zásobování spotřebitelů elektrickou energií," uvedla firma ve své investiční strategii.

V současnosti ČEPS připravuje výstavbu desítek kilometrů nového vedení na východě republiky. Hodnota těchto projektů se většinou pohybuje od jedné do tří miliard korun. ČEPS také provádí rekonstrukce rozvoden za stovky milionů například v oblasti Havlíčkův Brod a Mírovka. V souvislosti s posílením infrastruktury kvůli rozšíření Temelína na jihu Čech se ČEPS bude však místy potýkat s problémy při jednání s vlastníky pozemků, přes které mají nové části přenosové soustavy vést. Stát chce v tomto směru posílit své pravomoci zjednodušením legislativy.

Provozovatele tuzemských plynovodů Net4Gas se chystá společnost RWE prodat, přesto firma ale připravuje investice do plynárenské infrastruktury. V plánu je propojení české plynárenské soustavy s rakouskou sítí v Baumgartenu a v dalších letech také nový plynovod mezi Polskem a severní Moravou. Na 260 kilometrů má pak měřit plynovod Moravia, který povede z Břeclavska přes celou Moravu a české Slezsko až k česko-polské hranici. Výstavba plynovodu by měla začít v roce 2016.

V rámci zvyšování energetické bezpečnosti plynárenské firmy plánují také investice do podzemních zásobníků plynu. RWE Gas Storage nedávno uvedla do provozu novou část podzemního zásobníku zemního plynu v Třanovicích na Frýdecko-Místecku. Do rozšířeného zásobníku se vejde celkem 530 milionů metrů krychlových plynu. Další připravuje v jihomoravských Tvrdonicích.

Nový zásobník plynu se chystá postavit společnost MND Gas Storage ze skupiny KKCG v Dambořicích na jižní Moravě. Další zásobníky na Břeclavsku a v Rožné na Žďársku chystají společnosti Česká naftařská a GSCeP. Po realizaci těchto investic v řádu miliard korun by měla skladovací kapacita podzemních zásobníků plynu v ČR vzrůst o více než jednu miliardu metrů krychlových, čímž se přiblíží 50 procentům celkové roční spotřeby plynu. Kapacita všech zásobníků plynu v ČR by se měla v následujících letech zvýšit na 4,75 miliardy metrů krychlových.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK