Německá inflace v červnu klesla na 1,7 procenta

27.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. června (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu se v červnu snížila na 1,7 procenta z květnových 1,9 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Analytici čekali mírnější pokles na 1,8 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie se meziroční míra inflace v Německu snížila na dvě procenta z květnových 2,2 procenta. Dvouprocentní hranici stanovila Evropská centrální banka za strop cenové stability. Německo je největší ekonomikou v Evropské unii.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v Německu snížily o 0,1 procenta. "Díky nižším cenám ropy utratili spotřebitelé v červnu za benzin a topné oleje mnohem méně než v květnu. Sestupný trend u inflace pravděpodobně nepotrvá dlouho. Vzhledem k dohodám o zvyšování mezd by spotřebitelské ceny mohly brzy výrazněji stoupnout," uvedla analytička Ulrike Rhondorfová ze společnosti Commerzbank.

Předběžná zpráva je založena na cenách v šesti ze 16 německých spolkových zemí. Tato šestice zemí se na celkovém počtu obyvatel v Německu podílí více než polovinou. Konečné údaje o červnové inflaci zveřejní statistický úřad 11. července, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK