Jak přispívat zaměstnancům na penzi?

26.02.2004 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste podnikatel a chcete začít přispívat svým zaměstnancům na penzijní připojištění a nevíte jak na to?  Příspěvek je pro obě strany lepší než pouhé přidání na mzdě. Poradíme vám jak maximálně využít daňových úlev!

Minulý týden se na Poradenské centrum obrátil jeden z našich čtenářů - podnikatelů s následujícím dotazem:

"Jsem podnikatel s výrobním programem a s počtem pracovníků 23. Rád bych věděl, něco víc o pojištění zaměstnanců s možností daňového odpočtu. Jaká je perspektiva takového pojištění a je podobný produkt v EU?"

Na tento dotaz odpovídala finanční poradkyně Dagmar Krátká:

"Dobrý den, máte možnost přispívat svým zaměstnancům na penzijní připojištění - příspěvek zaměstnavatele až do výše 5% vyměřovacího základu se nezahrnuje do daně z příjmů a neplatíte z něj zdravotní ani sociální pojištění. Dále můžete svým zaměstnancům přispívat na životní pojištění - tento příspěvek se již nevypočítává z příjmu zaměstnance, platba až do výše 8 000 Kč za rok by byla opět osvobozena od daní a plateb zdrav. a soc. pojištění. Můžete svým zaměstnancům platit také úrazové pojištění, to je však specifická záležitost, pro kterou je zde v rubrice málo prostoru. Podobné programy pro zaměstnavatele a zaměstnance fungují ve vyspělých zemích už léta. Důležité však je, jakou banku či pojišťovnu pro své zaměstnance zvolíte. Záleží na konkrétních podmínkách jednotlivých finančních ústavů i výši zhodnocení peněz."

Příspěvky na penzijní připojištění jsou velice vhodnou formou motivace a zvýšení loajality zaměstnanců. Je to výhodné nejen pro zaměstnance, ale i pro samotného zaměstnavatele. Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění je až do výše 3 % vyměřovacího základu uznatelným nákladem pro firmu a až do výše 5 % je pro zaměstnance osvobozen od daně z příjmu. Příspěvek na penzijní připojištění v jakékoliv výši nepodléhá platbám ani sociálního ani zdravotního pojištění. Pokud zaměstnavatel začne zaměstnanci přispívat na penzijní připojištění, dosáhne značných úspor ve mzdových nákladech. Náklady zaměstnavatele se v tomto okamžiku zvýší pouze o částku, kterou přispěje zaměstnancům na penzijní připojištění. V případě, že by se zaměstnavatel rozhodl zaměstnanci o stejnou částku zvýšit čistou mzdu, tak jeho náklady budou podstatně vyšší (odvod sociálního a zdravotního pojištění a také odvod zálohy daně z příjmů zaměstnance).

Více podrobných informací o výhodách penzijního připojištění pro zaměstnavatele si můžete přečíst na této stránce.
V tomto kalkulátoru jsou názorně ilustrovány úspory, kterých díky penzijnímu připojištění zaměstnavatel dosáhne.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY