Výrobce mimosilničních pneumatik Mitas loni vykázal zisk 400 mil.

02.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Otrokovice (Zlínsko) 2. července (ČTK) - Společnost Mitas, jeden z předních evropských výrobců mimosilničních pneumatik, loni hospodařila díky rekordním prodejům se ziskem 397 milionů korun. Je to o 52 procent víc než v roce 2010. Tržby Mitasu byly loni 10,63 miliardy korun, o rok dříve to bylo osm miliard, vyplývá z výroční zprávy společnosti, kterou má ČTK k dispozici. Firma loni zaměstnávala 3217 lidí.

V loňském roce výrazně narostl prodej zejména zemědělských a průmyslových pneumatik. Prodej zemědělských pneumatik vzrostl o 40 procent, byl tak na historicky nejvyšší úrovni. Pneumatik pro průmysl a stavebnictví se prodalo meziročně o 30 procent více. Výsledky hospodaření ovlivnil také růst cen základních gumárenských surovin, dopad zmírnilo navýšení prodejních cen.

Nejdůležitějším trhem byly evropské země, které se loni podílely na prodeji 84 procenty. Podíl prodeje na trzích Severní a Jižní Ameriky vzrostl na 10,8 procenta. Společnost letos postavila vlastní továrnu v americkém státě Iowa, očekává tedy další navýšení. Firma chce rovněž rozšířit výrobní kapacitu svého závodu v Srbsku.

Společnost chce v tomto roce udržet svou pozici na evropských trzích a posílit v USA. Poptávka by měla růst také v zemních bývalého Sovětského svazu, v Jižní Americe či Turecku.

Mitas je členem skupiny České gumárenské společnosti (ČGS). Zemědělské pneumatiky vyrábí a prodává po celém světě pod třemi obchodními značkami. Vlastními obchodními značkami společnosti jsou Mitas a Cultor, značka pneumatik Continental pro zemědělský segment je licencovaná.

Mitas dále vyrábí a distribuuje průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly pod značkou Mitas. Společnost vlastní tři výrobní závody v ČR, jeden v Srbsku a USA. Má také vlastní globální prodejní a distribuční síť.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK