Máte přehled o svých telefonních účtech?

04.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Představte si, že máte mobilní telefoní přístroj nebo pevnou telefonní linku, která vám měsíčně nabízí 20 minut volání zdarma. Máte však přehled o tom, kolik "volných minut" jste již v daném měsíci vyčerpali a kolik vám ještě zbývá?

Téma tohoto týdne: Jak mít bankovní, telefonní i věrnostní účty pod kontrolou

Připravili jsme pro vás srovnání pevné telefonní linky s mobilním telefonním přístrojem. Srovnávali jsme možnost kontroly vašich telefonních účtů i během měsíce. Konkrétně jsme se u jednotlivých telefonních operátorů snažili zjistit, zda umožňují vstup do telefonního účtu ke zjištění zbývajícícho počtu nabízeným minut zdarma. Máte se opravdu na co těšit!


Mobilní operátoři

Mezi poskytovatele bezdrátových telekomunikačních zařízení a služeb v Česku patří tyto tři společnosti:

  • Eurotel
  • Český Mobil
  • T-Mobile

V následující tabulce "Dostupnost telefonních účtů mobilních operátorů" jsme shrnuli odpovědi ohledně dostupnosti k telefonním účtům jednotlivých operátorů.

Tabulka: Dostupnost telefonních účtů mobilních operátorů

Mobilní operátor

Stav

Eurotel

Informaci o počtu zbývajících volných minut vám společnost Eurotel v průběhu měsíce neposkytne. Stav zjistíte až v měsíčním výpisu.

Český Mobil

Informaci o počtu zbývajících volných minut vám společnost Český Mobil v průběhu měsíce neposkytne. Máte ovšem možnost si zadat poslání SMS po provolání všech volných minut v daném měsíci. Výhodou oproti konkurenci je možnost zjištění počtu provolaných minut bez slevy na telefonní informační lince.

T-Mobil

Informaci o počtu zbývajících volných minut vám společnost T-Mobile v průběhu měsíce neposkytne. Stav zjistíte až v měsíčním výpisu.

FinTrik: Jedinou možností, jak se dá zjistit počet zbývajících volných minut, je sledovat ve vašem mobilním přístroji "Počítadlo odchozích hovorů". Na konci měsíce je však nutné počítadlo vždy vynulovat.


Pevná telefonní linka

Jedinným poskytovatelem pevných telefonních linek v České republice stále zůstává Český Telecom. Všichni ostatní operátoři pevných sítí mohou nabízet pouze telekomunikační služby. Mezi ně se řadí společnosti, jako např. Bluetone, Contactel, GiTy, UPC Česká republika, apod.

Zavolali jsme tedy do společností Český Telecom, Bluetone, Contactel apod. a snažili se zjistit, zda umožňují v průběhu měsíce náhled do telefonního účtu (např. ke zjištění zbývajícícho počtu nabízeným minut zdarma). Byli jsme překvapeni, když jsme slyšeli kladné odpovědi. Např. společnost Bluetone nabízí náhled do internetového telefonního výpisu jen s denním zpožděním.
 

Vyhodnocení

Z odpovědí českých operátorů mobilních a pevných linek jednoznačně vyplynulo, že kontrolu telefonních účtů i během měsíce mají zatím jen majitelé pevných linek. Český Mobil sice nabízí možnost zaslání SMS po provolání všech volných minut a na své telefonní lince vám řekne i počet provolaných minut bez slevy, ale proti současné nabídce operátorů pevných linek to zatím nestačí.


Zdroj: Internetové stránky mobilních operátorů a pevných telefonních linek, Informační telefonická centra

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky