Červnová nezaměstnanost klesla na 8,1 pct, inflace byla 3,5 pct

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. července (ČTK) - Situace na trhu práce v České republice podle analytiků zatím neodpovídá ekonomice v recesi. Nezaměstnanost v Česku v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 8,1 procenta a dostala se tak na stejnou úroveň jako loni v červnu. Červnová inflace naopak zrychlila meziroční růst na 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků.

Meziroční inflace se tak opět podle analytika ČSOB Petra Dufka vzdálila od dvouprocentního inflačního cíle ČNB. "I tak je velmi pravděpodobné, že podzimní měsíce přinesou zvolnění a inflace sestoupí v závěru roku až těsně pod tři procenta," uvedl. Na měnovou politiku by podle něj dnešní horší číslo mít vliv nemělo. "Aktuální rekordně nízké úrokové sazby by tak měly přetrvat minimálně do poloviny příštího roku," dodal.

Červnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Odchylku způsobil zejména nižší než očekávaný růst regulovaných cen a cen pohonných hmot. Pod odhady ČNB byla rovněž korigovaná inflace bez cen pohonných hmot. Naopak ceny potravin vzrostly v červnu meziročně znatelně více, než ČNB očekávala, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Míra nezaměstnanosti v červnu podle analytiků mírně klesla díky sezonním pracím v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Ekonomická recese zatím nemá příliš velký dopad na trh práce, nicméně počet lidí bez práce v dalších měsících poroste, a to zejména v souvislosti s příchodem absolventů, míní odborníci.

Dnes zveřejněné údaje o situaci na trhu práce v červnu jsou relativně příznivé z krátkodobého pohledu, avšak z pohledu budoucího vývoje signalizují negativní tendence, uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. "Příliv nezaměstnaných v červnu poklesl, ale zamrzá odliv, tedy počet uchazečů o zaměstnání, kteří našli práci, a počet nově vytvořených pracovních míst," poznamenal.

Bez práce bylo v letošním šestém měsíci 474.586 lidí, tedy o 7513 méně než na konci května. Zároveň ale o dvě procenta ubylo volných pracovních míst, v červnu jich úřady evidovaly 42.779. V porovnání s květnem jich bylo o 886 méně, naopak proti červnu 2011 o 4363 více.

O jedno pracovní místo se tak v červnu ucházelo v průměru 11,1 nezaměstnaných. Nejvíce, téměř 42, jich připadlo na jedno místo v okrese Třebíč, na Teplicku jich bylo zhruba 35 a na Bruntálsku 34.

Nezaměstnanost meziměsíčně klesla v 71 okresech, přičemž nejvíce to bylo v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec, Šumperk, Znojmo, Klatovy a Písek. Ve 44 okresech ale míra nezaměstnanosti přesáhla celorepublikový průměr. Z toho nejvyšší byla na Mostecku (15,4 procenta) a Bruntálsku (15,2 procenta). Naopak nejnižší byla už tradičně v okresech Praha-východ (3,1 procenta) a v hlavním městě a Praze-západ, kde shodně činila 4,1 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK