Fed zatím s další pomocí ekonomice počká, vývoj ale sleduje

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká centrální banka (Fed) zatím s další pomocí ekonomice vyčká, vývoj ale pozorně sleduje a pokud se ekonomické ukazatele zhorší, patrně zasáhne. Ukazuje to zápis z minulého zasedání měnového výboru, na němž se mimo jiné rozhodlo, že Fed prodlouží takzvanou operaci twist. Finanční trhy očekávaly silnější sdělení, akcie i ropa se po zveřejnění zápisu proto vydaly dolů.

 

Fed připouští, že stav ekonomiky by se mohl zhoršit, pokud Kongres nezabrání zvýšení daní a automatickým škrtům, které pravděpodobně nastoupí koncem roku.

Někteří členové měnového výboru také upozornili, že s problémy už se potýká řada zbrojovek a dalších firem, které vyrábějí pro armádu. Ta byla totiž kvůli úsporám nucena řadu projektů omezit, a některým dodavatelům tudíž neprodloužit smlouvu. Takové firmy už proto mají připravené plány na propouštění.

Pokud vláda sáhne k dalším úsporám, ekonomika patrně ještě více zpomalí, což se projeví i v příštím roce, soudí někteří členové. Základní úrok, který Fed drží od konce roku 2008 prakticky na nule, respektive v pásmu nula až 0,25 procenta, by měl na této úrovni zatím setrvat. Podle Fedu tam zůstane minimálně do konce roku 2014, možná ale i v roce 2015.

Operace twist, kterou Fed prodloužil do konce letošního roku, spočívá ve změně skladby portfolia dluhopisů. Cílem Fedu je srazit dlouhodobé úrokové sazby, o což se v rámci této operace snaží tím, že prodává dluhopisy s kratší splatností a výnos reinvestuje do dluhopisů se splatností šest až 30 let.

Operace twist nemá vliv na měnovou bázi, neboť Fed pouze přesouvá peníze z jedněch cenných papírů do druhých. Vliv ale měly první dvě kola takzvaného kvantitativního uvolňování (QE), v jehož rámci Fed za nově natištěné peníze nakupuje státní dluhopisy. Trh spekuluje, že pokud by Fed sáhl k další pomoci, bude to ve formě třetího kola QE.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK