RTE: Irská ekonomika ve čtvrtletí překvapivě klesla

11.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 11. července (ČTK) - Irská ekonomika v prvním čtvrtletí výrazně klesla, ačkoli na finančních trzích se počítalo s jejím růstem. Ukazují to čerstvá statistická data, která se omylem dostala do médií a na která se odvolává irská mediální společnost RTE. Příznivou zprávou je ovšem to, že v loňském roce byl růst ekonomiky po zpřesnění dat silnější, než se dosud uvádělo.

RTE sdělila, že hrubý domácí produkt Irska se v prvních třech měsících proti předchozímu čtvrtletí propadl o mohutných 1,1 procenta. To je zvlášť překvapivé v situaci, kdy analytici čekali růst, a to o 0,4 procenta. Nová data se na chvíli objevila na internetových stránkách statistického úřadu, který je má zveřejnit až ve čtvrtek.

Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku si ale ekonomika vedla mnohem lépe, než se uvádělo. Vykázala totiž růst o 0,7 procenta, zatímco dosud se psalo o poklesu v rozsahu 0,2 procenta. To znamená, že ekonomika loni rostla rychleji a nevstoupila do recese. Růst za loňský rok podle zpřesněných dat činil 1,4 procenta, nikoliv jen 0,7 procenta, jak se uvádělo.

Statistický úřad sdělil, že data nedopatřením zveřejnil. Na jeho webu se objevila po dobu asi 15 minut, pak je úřad stáhnul. RTE je ale během té doby zachytila. Statistika bude podle úřadu přesto zveřejněna podle plánu, tedy ve čtvrtek ve 12:00 SELČ.

Irská ekonomika musí vytrvale růst, pokud má snížit vysoké zadlužení. To má v příštím roce dosáhnout vrcholu a pohybovat se kolem 120 procent HDP. I když pro vládu bude asi příjemným překvapením, že ekonomika loni vzrostla o 1,4 procenta, data za první letošní čtvrtletí budou znamenat první vážnou trhlinu v předpovědi na letošní rok.

Dublin očekává, že díky silnému exportu bude schopen vstřebat potíže u svých hlavních obchodních partnerů. Ekonomika by podle vládních odhadů měla v letošním roce vykázat růst o 0,7 procenta. Je ale otázkou, zda je to stále reálné, když se vezmou v úvahu data za první kvartál. Ekonomové v anketě agentury Reuters například očekávali, že ekonomika vykáže za první čtvrtletí růst o 0,4 procenta. RTE však dodává, že za propadem je převážně pokles čistého exportu a osobní spotřeby.

Překvapivý propad HDP za první čtvrtletí znamená, že irská ekonomika na začátku roku ochabovala rychleji, než ekonomiky Itálie, Španělska a Portugalska. Evropská komise předpovídá, že na rozdíl od Irska všechny tři zmíněné země letos vykážou hospodářský propad o více než jedno procento. Irsko ale v dubnu už potřetí během jediného roku výhled ekonomiky zhoršilo a ekonomové tvrdí, že horší vývoj v prvním čtvrtletí patrně povede k tomu, že tato praxe bude pokračovat i příští rok.

"Jsou zde obavy, že rok 2013 bude mnohem slabší, než se dosud očekávalo. Vláda předpovídá růst o dvě procenta a více. Podle těchto čísel a na základě předpokladu, že světová ekonomika zpomaluje, si myslím, že rizikem je slabší růst," podotkl ekonom Alan McQuaid z finanční společnosti Merion Stockbrokers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK