EK do konce července rozhodne, zda Česku uvolní dotace

12.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise (EK) do konce července rozhodne, zda Česku uvolní zadržované dotace. Oznámilo to dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Do několika dotačních programů ale evropské peníze nezačnou kvůli podezřením na různé nesrovnalosti proudit ani v případě, jestliže Brusel uvolnění dotací pro Českou republiku posvětí. Česko od března nežádá EK například kvůli problémům s kontrolou a auditem o proplácení dotací. Do konce června měla dát ČR věci do pořádku.

 

O dotacích pro Česko jednal ve středu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem. "Komisař Hahn uvedl, že ministerstvo dodalo Bruselu všechny potřebné podklady, k nimž EK nejpozději do konce měsíce vydá kvalifikované stanovisko. V mezidobí provede kontrolu přijatých nápravných opatření a rozhodne o uvolnění zadržovaných dotací," uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Mezi dotační programy s největšími problémy patří Severozápad. MMR s ministerstvem financí v červnu rozhodly o jeho pozastavení. Tento krok mimo jiné souvisel se stíháním bývalého ředitele úřadu Petra Kušnierze, kterého soud dnes uznal vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Do vězení ho poslal na 7,5 roku a udělil mu pokutu 750.000 korun.

Potíže s dotacemi mají také další operační programy. Podobně jako v případě Severozápadu nepřijímá ministerstvo financí žádosti o uznání výdajů ani od programů Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Doprava a Životní prostředí.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu 798,7 miliardy korun. Celkem úřady příjemcům dotací proplatily od roku 2007 do začátku letošního června ze státního rozpočtu 341,1 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK