Itálie prodala další státní dluhopisy, zaplatí nižší úrok

13.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Itálie prodala další státní dluhopisy v celkovém objemu 5,25 miliardy eur (asi 133,6 miliardy Kč). Zájem byl poměrně vysoký a Řím zaplatí i nižší úrok než v předchozí srovnatelné aukci. Vzhledem k tomu, že agentura Moody's v noci na dnešek výrazně snížila rating Itálie, lze podle analytiků výsledek považovat za úspěšný test důvěryhodnosti.

 

U hlavní tříleté tranše v objemu 3,5 miliardy eur činí průměrný výnos 4,65 procenta. To je mnohem méně než v červnové aukci, kdy výnos dosáhl 5,30 procenta. Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně a náklady na obsluhu jejího dluhu jsou pozorně sledovanou záležitostí. Poptávka po dluhopisech přitom o více než 70 procent převýšila nabídku, což je rovněž lepší výsledek, než v minulé aukci.

"Prodali celý plánovaný objem a solidní je i poptávka," reagoval na výsledek aukce analytik Achilles Georgolopulos z finančního ústavu Lloyds Bank. "Z hlediska celkové nálady se tím ale do budoucna nic nemění. Ten nejhorší scénář byl dnes odvrácen, takže mají prostor k nadechnutí," dodal analytik.

Moody's překvapila finanční trhy snížením ratingu Itálie hned o dva stupně na známku Baa2. To je pouhé dva stupně nad spekulativním pásmem. Výhled ratingu Itálie agentura nadále označuje za negativní, takže rating může ještě snížit. Italské ministerstvo financí považuje snížení v takovém rozsahu za přehnané, připomínky má i šéf sdružení Confindustria.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK