Která země je podle OECD nejbezpečnější?

16.07.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bez svobody a bezpečí nelze žít spokojeně a šťastně. Dle publikace OECD „How´s life“ jsou nejšťastnější Dánové. Severské země přitom jsou nejbezpečnější. Nízká kriminalita a zločinnost, politická stabilita, fungující justice – to mají všechny země Skandinávie společné. Česko si stojí rovněž výborně.

Osobní spokojenost a štěstí je individuální záležitost. Přesto můžeme říci, že občané s dostatečným příjmem, kteří žijí v ekologickém prostředí, cítí se bezpečně a mají dostatek času na svoji rodinu a kamarády se cítí velmi dobře. Základním předpokladem je však svoboda a bezpečí. Žebříček nejbezpečnějších zemí světa je pravidelně každoročně publikován společností „The Institute for Economics and Peace“. V hodnocení za rok 2012 patří Česku 13. místo. V roce 2011 patřilo Česku 5. místo, v roce 2010 potom 12. místo. Česko tak dlouhodobě patří mezi nejbezpečnější země světa. Nejhorší hodnocení mělo Česko za rok 2008, kdy bylo na 17. místě. Svoboda, bezpečnost a demokracie jsou základním předpokladem spokojeného života pro většinu obyvatel. Předpoklady pro spokojený a šťastný život jsou velmi dobré i v Česku.

Kritéria hodnocení

Ve zprávě za rok 2012 je hodnoceno celkem 158 zemí. Pořadí ovlivňuje celá řada kritérií ovlivňující bezpečnost v zemi. Bezpečnost v každé zemi je hodnocena ve dvou rovinách, vnitřní (výsledný index ovlivňuje z 60 %) i vnější (výsledný index ovlivňuje ze 40 %). Hodnoceny jsou např. tyto ukazatele:

  • Vnitřní a vnější války vedené danou zemí, úroveň organizovaného zločinu, celková míra kriminality, mezinárodní vztahy se sousedními státy, počet uprchlíků a vysídlených osob, politická stabilita, dodržování politických práv, potenciál pro teroristické činy, počet vražd (na 100 tisíc lidí), úroveň násilných tresných činů, pravděpodobnsot násilných demonstratcí, počet uvězněných lidí (na 100 tisíc lidí), počet občanů vlastnících zbraň, snadnost přístupu ke střelné zbrani, zabezpečení vnitřní bezpečnosti (počet policistů a dalších ochranných složek státu).

Nejbezpečněji je ve Skandinávii

Dlouhodobě patří země Skandinávie mezi nejbezpečnější země světa. Všechny severské země Island, Dánsko, Finsko, Švédsko a Norsko najdeme v první dvacítce zemí. Proč je hodnocení severských zemí dle většiny ekonomických kritérií tak dobré? Vysoká osobní svoboda, bezpečnost a ekonomická prosperita země, to jsou hlavní důvody. Ekonomická prosperita je velmi důležitá, když se daří ekonomice, mají občané více možností seberealizace a pracovních možností. Práce je velmi důležitým faktorem ovlivňujícím životní spokojenost. Prosperita země a bezpečnsot se promítá i na spokojenějším rodinném životě obyvatel a kvalitním mimopracovním vytížením (např. sportem, kulturou či posezením s kamarády).

  • Desítku nejbezpečnější zemí světa tvoří Island, Dánsko, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Rakousko, Irsko, Lucembursko, Slovinsko, Finsko a Švýcarsko. Menší, stabilní a demokratické země (včetně Česka) tvoří většinu z prvních dvaceti zemí. Na prvních místech jsou především evropské země.
  • Jenom pro zajímavost Brazílii patří 83. místo, USA patří 88. místo, Číně 89. místo, Mexiku 135. místo, Indii 142. místo. Na posledních čtyřech místech jsou Irák, Sudán, Afgánistán a Somálsko. 

Kdo si polepšil a kdo pohoršil?

Ze zemí v první dvacítce si oproti loňskému roku nejvíce polepšil Bhútán (o 15 míst), Švýcarsko (o 6 míst) a Irsko (o 5 míst). Nejvíce si ze zemí v první dvacítce pohoršilo Norsko (o 9 míst) a Česko (o 8 místo). V prvních 20 nejbezpečnějších zemí světa je hned 11 členských zemí EU a další evropské země (Norsko, Švýcarsko a Island).


Tabulka: Nejbezpečnější země k životu (Global Peace Index 2012, prvních 20 zemí)

Pořadí   Země
1
 Island
2
Nový Zéland
3
Dánsko
4
Kanada
5
Japonsko
6
Rakousko
7
Irsko
8
Slovinsko
9
Finsko
10
Švýcarsko
11
Belgie
12
Katar
13
Česko
14
Švédsko
15
Německo
16
Portugalsko
17
Maďarsko
18
Norsko
19
Bhútán
20
Malajsie

Prameny: The Institute for Economics and Peace – Global Peace Index 2012 and OECD „How´s life?“


Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU