Dolar posílil po projevu šéfa Fedu

17.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. července (ČTK) - Dolar dnes posílil poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke neposkytl podrobnosti ohledně možného uvolňování měnové politiky ve Spojených státech. Euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,2218 USD.

Bernanke v parlamentní zprávě o měnové politice uvedl, že banka je připravena podpořit domácí ekonomiku. Nenaznačil však, kdy by se tak mohlo stát. Investoři čekali, že Bernanke poskytne více podrobností o plánech banky na kvantitativní uvolňování měnové politiky. To spočívá v pumpování peněz do ekonomiky, což by vedlo k poklesu hodnoty dolaru.

"Skutečnost, že se (Bernanke) vyhnul zmínkám o konkrétních krocích, jasně naznačuje, že v srpnu nepřijdou zvýšené nákupy aktiv či další stimulační opatření (ze strany Fedu)," uvedla analytička Kathy Lienová ze společnosti BK Asset Management.

Jednotnou evropskou měnu nadále tlačí dolů obavy ohledně dluhové krize v eurozóně. Euro se dnes propadlo na nové 3,5leté minimum vůči britské libře a rekordní minimum vůči australskému dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK