ČSÚ: V 1. čtvrtletí vycestovalo do ciziny o 14 procent Čechů méně

18.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Češi v prvním čtvrtletí omezili cestování do zahraničí. Na zahraniční cesty s alespoň čtyřmi přenocováními jich od ledna do března vyjelo 491.000, což je o 14 procent meziročně méně. O 12 procent zároveň vzrostl počet rezidentů, kteří naopak cestovali po tuzemsku. Celkem Češi vyjeli na zhruba 1,5 milionu cest. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

 

"Zahraniční dovolená je zkrátka finančně náročnější než pobyt v Česku," řekl ČTK Jaromír Beránek z analytické společnosti Mag Consulting. Přesun výjezdů z ciziny do Česka souvisí se současným trendem, kdy si lidé dovolenou rozdělují na kratší časové úseky a mimo domov vyjíždějí častěji.

Data statistického úřadu navíc podle provozovatelů vleků a lanovek potvrzují, že se čeští lyžaři vracejí do tuzemských středisek. "Utekli nám a vrátili se," uvedl předseda Asociace lanové dopravy (ALDR) Jakub Juračka. Podle něj v tom roli hraje i určité vystřízlivění. Aktivní lyžaři zahraniční střediska už navštívili a nyní se podle Juračky vracejí do tuzemských hor, kde v poslední době kvalita služeb znatelně vzrostla.

Mnoho českých návštěvníků lyžařských středisek jsou podle prodejních statistik vlekařů rodiny s dětmi. Naučit děti lyžovat v Česku je totiž nesporně levnější než v zahraničí, uvedl Juračka a dodal, že roli hraje i to, že v zahraniční je obtížnější sehnat česky mluvícího instruktora. Rodiny s dětmi jsou tak pro tuzemská střediska ideálním zákazníkem, protože jim nevadí typický hendikep českých hor, kterým je nižší nadmořská výška a kratší sjezdové tratě.

Vloni podle Českého statistického úřadu vyjeli Češi na téměř 4,3 milionu cest do zahraničí s dobou pobytu alespoň na čtyři přenocování. Nejvíce jich cestovalo do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie a do Řecka.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK