Jak se změní DPH po vstupu do EU

05.03.2004 | , Finance.cz
DANĚ


O nové sazbě daně bylo již hodně napsáno. My Vám nyní přinášíme kompletní přehled, do které sazby budou služby i zboží patřit po vstupu naší země do Evropské unie, projde-li návrh i Senátem České republiky.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila při třetím čtení dne 26.2.2004 návrh zákona o DPH. Nyní se návrh bude ještě projednávat v Senátu. Jestliže „projde“ i zde, pak nabude účinnosti dne vstupu ČR do Evropské unie, tj. dne 1. května 2004.

Sazba daně u zdanitelného plnění bude buď ve výši 19% nebo ve výši 5%.

Co bude patřit do 5%?

Do snížené sazby daně budou samozřejmě i nadále patřit potraviny včetně nápojů (mimo alkoholických, vymezených zvláštním právním předpisem); živá zvířata, semena a rostliny a přísady případně krmiva.

Snížená sazba se bude uplatňovat u dovozu uměleckých děl, sběratelských předmětů a starožitností, které jsou uvedeny v tabulce:

Umělecká díla

Tapisérie zhotovené ručně podle originální předlohy poskytnuté umělcem, nejvýše však v osmi kopiích.

Nástěnné textilie, zhotovené ručně podle originální předlohy poskytnuté umělcem, nejvýše však v osmi kopiích.

Obrazy, malby, kresby, koláže, a podobná výtvarná díla, zhotoveny zcela výhradně ručně umělcem, kromě plánů a výkresů pro architektonické, technické, průmyslové,obchodní, topografické nebo podobné účely, ručně dekorované a zhotovené předměty, divadelní kulisy, ateliérová a podobná malovaná pozadí.

Původní rytiny, tisky a litografie, které jsou zhotoveny umělcem bezprostředním přetiskem v omezeném počtu exemplářů v černobílém nebo barevném provedení a to výhradně ručně nikoli mechanickým nebo fototechnickým postupem.

Původní plastiky a sochy z jakéhokoliv materiálu, pokud byly zcela zhotoveny umělcem; odlévané sochy do 8 kusů, pokud výroba probíhá pod dohledem umělce nebo jeho právního zástupce.

Sběratelské předměty

Poštovní známky, výplatní známky nebo kolky, obálky frankované a opatřené poštovním razítkem prvního dne emise známky, poštovní ceniny a obdobné frankované či nefrankované předměty, pokud nejsou zákonným platidlem ani nejsou zamýšleny k použití jako zákonné platidlo.

Sbírky a sběratelské předměty zoologického, botanického, mineralogického, anatomického historického, archeologického, paleontologického, etnografického nebo numismatického zájmu.

Starožitnosti

Jiné předměty než umělecká díla nebo sběratelské předměty, pokud jsou starší 100 let.

Zdroj: Parlament České republiky

Bude-li se převádět bytový dům, rodinný dům nebo byt, pak se uplatní 5% DPH. Od daně je osvobozen převod, který se uskuteční po uplynutí tří let od nabytí nebo kolaudace. Do stejné sazby se také bude počítat dodání bytového domu, rodinného domu a bytu, které budou k danému domu patřit, a to i nedokončených, včetně stavebních a montážních prací spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují.
Do 5% DPH ovšem nemůžeme počítat ty části dodávky nebo převodu, které se nezahrnují do stavby. Tím se rozumí např. stavební pozemek, příjezdová cesta, drobné stavby, různé terénní úpravy, inženýrské sítě začínající na hranici pozemku pokračující k patě domu, …
Pro uplatnění snížené sazby daně se vychází z projektové dokumentace a odpovídá za něj zhotovitel.

Dále se do pěti procentní sazby DPH bude počítat následující zboží:

Dětské pleny

Radiofarmaka, sorbit pro diabetiky, aspartam, sacharin a jeho soli, antibiotika, farmaceutické výrobky – jen používané pro zdravotní péči, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Knihy, brožury, letáky a podobné tiskařské výrobky, noviny, časopisy, periodika též ilustrovaná, kde reklama nepřesahuje 50 % plochy, obrázková alba, obrázkové knihy, předlohy ke kreslení a pro děti, hudebniny tištěné či rukopisné, kartografické výrobky všech druhů včetně atlasů, nástěnných map, topografických plánů a globusů, kromě tiskovin plně nebo podstatně určených k reklamě.

Zdravotnické prostředky podle zvláštních právních předpisů, včetně náhradních dílů, u kterých je čestným prohlášením doloženo, že zboží náleží k určitému zdravotnickému prostředku k ošetřování nemocných.

Dětské sedačky do automobilů.

Zboží pro osobní používání nemocnými ke zmírnění následků nemocí, jež není zdravotnickým prostředkem podle zvláštních právních předpisů, a to:

Braille papír

Bílé hole pro nevidomé a částečně vidící osoby.

Osobní a kuchyňské váhy s hlasovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby.

Manipulační stroje a zařízení pro přepravu těžce zdravotně postižených osob upoutaných na vozíku.

Psací stroje a stroje na zpracování textu upravené k používání nevidomými a částečně vidícími osobami nebo osobami s amputovanou nebo ochrnutou horní končetinou.

Elektronické kalkulačky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby a elektronické počítací stroje s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby.

Počítače speciálně upravené pro nevidomé a částečně vidící osoby s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu, a jejich jednotky a přídavná zařízení s hlasovým nebo hmatovým výstupem nebo hardwarovým adaptérem pro zvětšování písma a obrazu.

Braillská počítačová tiskárna pro nevidomé a částečně vidící osoby, klávesnice pro nevidomé a částečně vidící osoby a jiné výstupní a vstupní jednotky počítače pro zpracování hmatového písma.

Jednotky počítačů a přídavná zařízení k počítačům umožňující jejich ovládání osobami se sníženou jemnou motorikou nebo amputovanými končetinami.

Telefony a videotelefony konstruované pro použití neslyšícími osobami.

Zvětšovače televizního obrazu pro nevidomé a částečně vidící osoby.

Speciální akustické nebo vizuální přístroje pro neslyšící, nevidomé a částečně vidící osoby.

Ruční ovládání nožních pedálů, ruční páky, včetně řadicí páky, pro tělesně postižené osoby.

Hodinky pro nevidomé a částečně vidící osoby s hmatovým nebo hlasovým výstupem s pouzdrem jiným než z drahých kovů a vibrační a světelné hodinky pro neslyšící osoby

Vibrační a světelné budíky pro neslyšící osoby a budíky s hlasovým nebo hmatovým výstupem pro nevidomé a částečně vidící osoby.

Části a součásti těchto výrobků, u kterých je čestným prohlášením doloženo, že zboží náleží k určitému výše uvedenému druhu zboží.

Zdroj: Ministerstvo financí

Do pěti procentní sazby daně se bude počítat nejenom sociální a zdravotní péče (není-li zcela osvobozena od daně), ale i následující služby:

 

Průmyslové služby a práce na zdravotnických prostředcích-přístrojích a zařízeních včetně zdravotnických prostředků – ortopedických pomůcek.

Opravy zdravotnických prostředků – invalidních vozíků

Shromažďování, úprava a rozvod vody, odvádění a čištění odpadních vod.

Pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících, jejich zavazadel a dopravních prostředků, která zahrnuje osobní železniční a silniční dopravu, ostatní pozemní osobní dopravu, podzemní dopravu a dopravu lanovými dráhami včetně dopravy visutými lanovkami.

Vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

Letecká hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

Úklidové práce prováděné v domácnostech.

Kulturní činnosti, které zahrnují vstupné na výstavy, koncerty, filmová, divadelní a jiná kulturní a zábavná představení, poplatky za vysílání rozhlasu a televize, umělecké a ostatní zábavné služby, které zahrnují činnosti spisovatelů, skladatelů, malířů, sochařů, herců, interpretů estrádních, kabaretních a podobných samostatných umělců.

Domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany.

Pohřebnictví a související služby, které zahrnují provoz pohřebních ústavů, hřbitovů a krematorií.

Zdroj: Ministerstvo financí

Pouze do 31.12.2004 bude platit u ubytovacích služeb snížená sazba daně 5%.

Co bude patřit do 19%?

Do vyšší sazby daně se bude počítat veškeré služby a zboží, které nejsou uvedeny výše.

Do devatenácti procentní daně bude také patřit převod nemovitostí, který již nebyl uveden v předešlém textu. Také dodání stavby včetně nedokončené, stavebních a montážních prací spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do stavby zabudují nebo zamontují jako jejich součást montážními a stavebními pracemi.

Dále se do 19% sazby daně zahrne:

Korýši živí, chlazení, sušení způsobilí k lidskému používání.

Měkkýši živí, čerství, chlazení, zmrazení, vodní bezobratlí jiní než korýši a měkkýši způsobilí k lidskému používání.

Sláma a plevy též pořezané, pomleté, lisované nebo aglomerované.

Tuřín, krmná řepa, jiné pícninové kořeny, …

Cukrovinky včetně bílé čokolády neobsahující kakao (žvýkací gumy, žele, …).

Výtažky, esence a koncentráty z kávy a přípravky z těchto výtažků, …

Přípravky se základem z výtažků, esencí nebo koncentrátů se základem kávy.

Pivo ze sladu, víno z čerstvých hroznů, vermut, ostatní kvašené nápoje, etylalkohol, destiláty a jiné lihové nápoje.

Štětiny, chlupy, střeva, měchýře, žaludky, kosti, …

Dřeviny a jiné rostliny, řezané květiny a dekorativní zeleň.

Káva, čaj, maté a koření.

Pryskyřice, rostlinné šťávy a výtažky.

Kakao a kakaové přípravky, čokoláda a ostatní potravinové přípravky obsahující kakao.

Zdroj: Ministerstvo financí

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ