O prodlouženou otvírací dobu registru aut mají lidé zájem

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Stovky lidí dnes využily prodloužené otvírací doby na pobočkách registru vozidel v některých městech. Pátek je většinou zavírací den. Na některé pobočky se klienti museli dopředu objednat, problémy systému stále přetrvávají, zjistila ČTK na jednotlivých pracovištích registru.

Pardubický registr vozidel rozšířil kvůli pomalému fungování nového systému úřední hodiny o 12,5 hodiny týdně. Dnes má otevřeno od od 8:00 do 13:30. Podle mluvčího tamní radnice Ondřeje Tušla využilo služby registru během prvních dvou hodin přes 20 lidí. V České Lípě zavítalo na úřad za stejnou dobu deset lidí.

V Karlovarském kraji se dnes mimořádně otevřely přepážky na registrech vozidel například v Karlových Varech a Chebu. Problémy s registrem v podstatě přetrvávají. V krajském městě čekalo ráno na vyřízení žádostí asi deset lidí. "Otevřeny jsou čtyři přepážky. Na jednu žádost připadá asi půlhodina času, takže by klienti mohli být odbaveni do dvou hodin," odhadl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Mimořádně otevřeno má dnes také registr vozidel v Děčíně. Od úterý tamní úředníci pracují od 7:00 do 18:00 každý den. "Město chce umožnit občanům, aby si své záležitosti vyřídilo co nejrychleji," vysvětlila mluvčí města Markéta Lakomá s tím, že fronty už se netvoří a lidí dnes přišlo přibližně stejně jako ostatní dny v týdnu. Od pondělí bude děčínský registr vozidel fungovat podle běžné otevírací doby.

Ve Vsetíně vyřizují úředníci záležitosti klientů i mimo úřední dny. "Nabízíme jim, že se mohou objednávat. I na dnešek, kdy není úřední den, mám po hodině objednané lidi," řekla ČTK úřednice s tím, že na pondělí je už objednaná stovka lidí. Lidé jsou podle ní už naštvaní. Veškeré úkony však trvají velmi dlouho. "Dříve jsem vyřešila auto za 20 minut, nyní to trvá minimálně 40 minut, někdy i přes hodinu," dodala úřednice.

Úspěšní dnes budou i žadatelé na registru evidence vozidel v Olomouci, přestože ani tam není úřední den. "Pokud však někdo přijde, snažíme se ho odbavit. Od rána tu byli asi čtyři klienti," uvedl před 11:00 Miroslav Perháč z odboru agendy řidičů a motorových vozidel olomouckého magistrátu.

Registr vozidel v Jihlavě funguje, ale pořád není bez chyb. "Občas vozidlo nemá všechny údaje v systému. Ale to se doplní, jenom se prodlouží ten výkon," přiblížil vedoucí odboru dopravy Ján Tinka. Registr v Karviné fungoval i dnes dopoledne s problémy. Odbavení jednoho klienta stále trvá až dvojnásobek běžného času.

Registr vozidel v Jičíně stále funguje v nouzovém režimu a za den se mu podaří odbavit 20 až 25 klientů, což je v porovnání se stavem před 1. červencem asi čtvrtina. "Ve virtuální frontě na vyřízení nyní čeká asi 600 klientů," uvedl tajemník radnice Peter Bareš.

Fungování nového centrálního registru provázejí potíže a výpadky od minulého pondělí, kdy byl spuštěn. Na většině pracovišť se od té doby tvoří dlouhé fronty. O odškodnění za nefunkční registr zatím oficiálně požádali ministerstvo dopravy tři lidé. Pokud se v nejbližší době nezlepší funkčnost registru, bude Svaz měst a obcí chtít po ministerstvu dopravy, aby přešlo na starý systém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK