Spotřeba potravin v ČR loni mírně klesla, výdaje za jídlo stouply

20.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.

 

Ceny potravinářského zboží se loni meziročně zvýšily o 4,6 procenta, tedy výrazněji, než celkově stouply spotřebitelské ceny zboží a služeb. Průměrná meziroční míra inflace loni představovala 1,9 procenta. Ceny potravin v Česku navíc rostly rychleji, než činil průměr Evropské unie.

 

V loňském prvním pololetí byl vzestup cen potravin ovlivněn hlavně citelným zdražením zemědělských komodit, které započalo již ve druhé polovině roku 2010. "V posledním čtvrtletí roku 2011 se do cen potravin velmi pravděpodobně s předstihem částečně promítlo očekávané zvýšení snížené sazby DPH, k němuž došlo od ledna roku 2012," píše se ve zprávě.

 

V loňském roce dále mírně klesla spotřeba masa a masných výrobků na 78 kg na osobu ze 79,1 kg v roce 2010. Největší pokles v této kategorii nastal u hovězího. Lidé jedli také méně drůbežího masa. Spotřeba vepřového masa stagnovala.

 

Lidé loni omezovali také konzumaci čerstvých mléčných výrobků, meziročně se snížila o jedno procento na 90 kilogramů na osobu. Mírný pokles spotřeby byl patrný také u sýrů.

 

Mírně loni klesla také spotřeba výrobků z obilovin, jejichž ceny rostly. Naopak se zvýšila spotřeba cukru a zeleniny; cena cukru rostla a zelenina naopak zlevnila. Přestože cena ovoce mírného pásma šla loni dolů, lidé jej snědli o desetinu méně než v roce 2010. Pokles spotřeby jižního ovoce představoval necelá dvě procenta, ačkoli také zlevnilo. Takřka o tři procenta klesla také konzumace brambor.

 

"Je opět zřejmé, že spotřebitelská cena konkrétního výrobku má na spotřebu menší vliv než cena výrobků substitučních. Na spotřebu působí především vývoj koupěschopné poptávky," píše se ve zprávě.

 

Za potraviny, nápoje a tabák loni tuzemská domácnost dala v průměru 22 procent svých spotřebních výdajů. Podíl byl srovnatelný jako v roce 2010. Největší část svých výdajů dlouhodobě vydávají za tyto položky důchodci a nezaměstnaní, loni to bylo více než 26 procent.

 

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK