Vláda schválila návrh,který má odvrátit arbitráž s CTP

25.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. července (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh, který má vést k ukončení sporů mezi Českem a developerskou skupinou CTP, informoval dnes ČTK zdroj obeznámený s výsledky jednání kabinetu. Společnost žaluje Česko v přepočtu nejméně o 2,2 miliardy korun kvůli postupu Pozemkového fondu České republiky v roce 2005 při prodeji pozemků na Tachovsku poblíž dálnice D5. Firma tvrdí, že ji stát tehdy poškodil. Navrhovaný soubor smluv má zabránit mezinárodní arbitráži, kterou by prý nejspíše ČR prohrála.

V roce 2005 získal pozemky v katastrálním území Ostrov u Tachova v rámci restitucí od Pozemkového fondu ČR (PF) Karel Wimětal, od něhož je následně získala skupina CTP vlastněná nizozemskými investory Multivest B.V. a Finspel B.V. Smlouvy, na jejichž základě fond půdu na Wimětala převedl, však byly o dva roky později soudem zneplatněny na základě žalob iniciovaných fondem.

Developer v době, kdy byl zapsán jako vlastník, vystavil na pozemcích logistický areál. Po zneplatnění převodu přišel o vlastnictví pozemků pod svými budovami, čímž se cítí poškozen.

Nizozemští investoři koncem roku 2009 Česku oznámili existenci sporu o více než dvoumiliardovou částku. Kromě 2,2 miliardové škody požadovali ještě úhradu nájemného za pronájem pozemků v posledních dvou letech a dalších nákladů. Řadu sporů vede proti státu také Wimětal.

Navrhované smírné řešení sporu předpokládá uzavření smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí ze správy PF do příslušnosti ministerstva financí jako správce státního majetku. To následně bezúplatně převede pozemky na společnosti patřící do skupiny CTP. Všechny strany sporu pak uzavřou smlouvu o narovnání. Pozemkový fond předmětné pozemky oceňuje na 5,6 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK