Kreditní karta versus úvěr

12.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Kreditní karta, kontokorent, nebo třeba spotřebitelský úvěr. Všechny tyto produkty umožňují čerpat úvěr, pokud zrovna nemáte dostatek peněz. Víte ale, jaký je v nich rozdíl?  Který se kdy může lépe hodit?

Téma tohoto týdne: Vše o kreditních kartách

Většina z nás má ve své peněžence platební kartu. Tyto karty jsou  velice oblíbené a rozšířené. Pomocí platební karty si můžeme vybrat peníze z bankomatu nebo zaplatit za zboží a služby u obchodníků. Platební karta je ale většinou karta debetní. To znamená, že ji můžeme používat jenom pokud máme na účtu v bance kladný zůstatek, případně pokud máme sjednaný kontokorent tak až  jeho výše. Platební karta je určitě dobrá, ale bohužel sama o sobě nám peníze nepůjčí. Jak tedy potřebné prostředky získat, pokud v rozpočtu chybí?

Již zmíněný kontokorent
Kontokorentní úvěr je krátkodobý úvěr, který může od banky získat klient - majitel běžného účtu a tím získá možnost u tohoto účtu čerpat do mínusu. O tento typ úvěru klient žádá jednou a může ho čerpat opakovaně. V okamžiku, kdy klient "půjčku" splatí (čili navýší stav účtu na částku, kterou si půjčil, plus úrok), může díky principu revolvingu (opakování) opět čerpat do mínusu. Výhodou je, že klient u tohoto úvěru banku jedenkrát požádá, a potom již může opakovaně v případě potřeby úvěr až do určeného limitu čerpat. Pozor čas od času (většinou jedenkrát ročně) se třeba vyčerpaný úvěr vyrovnat. Úroky u kontokorentních úvěrů jsou velmi rozdílné a mohou činit cca od 12 až do 19% p.a.

Spotřebitelský úvěr
Další možností jak získat chybějící prostředky je spotřebitelský úvěr. O spotřebitelský úvěr klient musí žádat v bance. Pokud splní podmínky úvěr dostane a postupně splácí. V případě, že bude za čas potřebovat další peníze bude muset podstoupit celou schvalovací proceduru znova. Úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů se v současné době pohybují d 8% p.a. a jsou většinou nižší u účelových úvěrů, tj. u takových u kterých banka půjčuje peníze na konkrétní klientem určený účel.

Ale vraťme se ke kreditní kartě
Kreditní karta má stejnou výhodu jako kontokorentní úvěr, tzn. že klient prochází pouze jednou celým procesem schvalování a potom již může kartu mnohokrát použít. Pozor ale na zásadní rozdíl mezi kreditní a debetní kartou! Zatímco u debetní karty můžete jít do mínusu (máte-li zřízen kontokorent) pouze v okamžiku, kdy už na účtu nemáte žádné peníze, u kreditní karty čerpáte  úvěr vždy, když ji použijete. Pokud tedy máte na účtu dostatečné množství peněz a nehodláte využít tzv. bezúročné období, které má mnoho nabízených kreditních karet, používejte raději klasickou debetní platební kartu. Je zbytečné platit úrok, který se pohybuje často i nad 20% p.a. 
Úvěry na kreditní kartě mají oproti spotřebitelskému úvěru řadu výhod. Je to zejména jednoduchost čerpání, není potřeba vyplňovat žádosti a čekat na potvrzení, automatické a v podstatě nekonečné obnovování úvěru, bezúročné období atd.

Tip: Pokud vlastníte kreditní kartu, využívejte možnosti bezúročného období, to může být až 45 dnů a pokud úvěr vzniklý použitím karty do této doby splatíte, získali jste půjčku s nulovými úroky, tzn. nezaplatíte bance ani o korunu navíc!

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky