Registr vozidel s výjimkou Pardubic ráno fungoval

30.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový registr vozidel, jehož provoz tři týdny provázely problémy, dnes ráno fungoval vyjma Pardubic. V Pardubicích se ho nepodařilo systém spustit. Úředníci tam proto ani nezačali vydávat pořadové lístky a před zamčeným úřadem zůstaly tři desítky lidí, zjistila ČTK.

 

Ministerstvo dopravy zatím nemá žádné informace o tom, že by systém někde nefungoval, řekl před 09:00 ČTK Roman Kluzák z tiskového oddělení ministerstva. Situaci na jednotlivých registračních pracovištích ministerstvo dopravy neustále monitoruje. Podle zjištění ČTK registr vozidel do 09:00 fungoval bezproblémově například v Brně, Jihlavě, Liberci a Plzni.

 

Na tom, zda bude registr vozidel funkční, závisí osud ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Minulý týden mu v souvislosti s potížemi systému dal ultimátum premiér Petr Nečas a oznámil, že pokud bude systém dále kolabovat a nebude možné vyřizovat žádosti o registraci vozidel a další úkony, očekává od Dobeše rezignaci.

 

Fungování registru bude dnes podrobně sledovat i Dobešova stranická kolegyně a místopředsedkyně vlády Karolína Peake, podle níž je nutné, aby registr fungoval bezchybně. Po zajištění fungování registru musí prý následovat hloubkový audit jak k funkčnosti registru, tak k jeho ceně i formě, jakou byla zakázka na jeho vytvoření zadána, vyzvala Peake.

 

Registr vozidel se s problémy potýká již od svého spuštění 9. července. Systém pro nový registr stál 37 milionů korun a pro ministerstvo dopravy ho vyvíjela jej firma ATS-Telcom Praha. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému, který provázejí vážné problémy třetí týden od uvedení do provozu. Starý registr do konce června provozovalo ministerstvo vnitra.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK