ING má nižší zisk, prodej majetku ale pokračuje podle plánu

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 8. srpna (ČTK) - Nizozemská bankovní a pojišťovací skupina ING Groep, která působí i v České republice, vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 1,17 miliardy eur (asi 29,4 miliardy Kč). To je meziroční propad o 22,3 procenta a je to horší výsledek, než se čekalo. Vedení banky ale uvedlo, že podle plánu pokračují přípravy na prodej části majetku.

"Vzhledem k tomu, že se zhoršil průběh krize v eurozóně, urychlili jsme práce na snižování rizika v investičním portfoliu banky," poznamenal ředitel banky Jan Hommen. "Méně se angažujeme ve Španělsku, abychom nebyli tolik vystavení tamním finančním problémům," dodal.

Provozní zisk z bankovních transakcí klesl o 13,1 procenta na 995 milionů eur (asi 25 miliard Kč), zatímco zisk v pojišťovací části klesl o 51,5 procenta na 229 milionů eur (asi 5,8 miliardy Kč).

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že čistý zisk dosáhne 1,34 miliardy eur. U provozního zisku čekali 1,02 miliardy eur a v pojišťovací součásti 500 milionů eur. K horším výsledkům částečně přispěla i nutnost vytvářet rezervy na ztrátové úvěry.

ING se chystá prodat svou pojišťovací součást v Asii. Naopak evropskou pojišťovací část si ponechá a připravuje její vstup na burzu. Banka ale nesdělila, kdy se dá primární veřejná nabídka (IPO) očekávat.

Na český trh vstoupila skupina ING v roce 1991 prostřednictvím ING Bank a nyní zde má aktivity v bankovnictví, pojišťovnictví a také investování a správě aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK