Podání daňového přiznání - poštou

16.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Ke klasickému a pořád velmi rozšířenému podávání daňových přiznání osobně na přepážce finančního úřadu existují alternativy. Jednou z nich je podání daňového přiznání poštou.

Téma tohoto týdne: Jak podat daňová přiznání

Zaměstnanci mají vyhráno
Jste-li zaměstnanec, který nemá další příjmy, tak pro vás březen bude úplně normálním měsícem. Roční vyúčtování příjmů za vás provede mzdová účetní. Započte vám i odečet životního pojištění nebo penzijního připojištění či úroků z úvěru na bydlení. Jsou však případy, kdy to za vás udělat nemůže, a potom si budete muset podat daňové přiznání sami.

Na ostatní čekají povinnosti
Pokud jste podnikatel nebo tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) budete muset i letos podat daňové přiznání, případně přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.  Pokud již máte zpracováno účetnictví, nezbývá než pořídit formuláře. Pokud nefandíte moderním technologiím, kdy si lze formuláře stáhnout třeba zde, potom máte druhou možnost: formuláře si opatřit přímo na dané instituci v papírové podobě a pustit se do jejich vyplňování.

Po vyplnění musíte ale také formulář na příslušný finanční úřad doručit. Ve včerejším FinTriku jsme vám ukázali klasickou cestu - podání formulářů na podatelnu příslušného finančního úřadu. Tento krkolomný, zdlouhavý a nemoderní způsob má naštěstí i alternativy. O nich se ale moc nemluví a tak je nejvyšší čas si je připomenout.

Podání daňového přiznání na poště - výhra pro sklerotiky a zapomnětlivce
Termín podání daňového přiznání je jasný: 31. březen, 23:59:59. Jakékoliv prodlení byť o jediný den znamená komplikace a dodatečné vyměřování a podávání dodatečného přiznání. Pamatujete si reportáže v televizi loni koncem března? A předloni? Pořád stejný obrázek. Poslední březnový den se před finančními úřady udělají nekonečné fronty čekajících lidí. Reportéři mají co točit, ale zkušený plátce ví, že nejlepší podání je zaslání doporučeně poštou. Za datum podání přiznání se v případě zaslání poštou považuje den podání na poštovní přepážce. A právě poslední věta je ta kouzelná. Nechoďte 31.3. do fronty, nejezděte do většího města. Zajděte si na poštu a doporučeným dopisem podání pošlete!

Tip na závěr: Nestíháte? Právě jste přiznání vyplnili, vytiskli a úřady i pošta mají zavřeno? Nezbývá, než zajet do většího města, kde má pošta otevřeno 24 hodin denně!

Upozornění! Termínem pro zaplacení daně je také 31.3.2004.

Tento týden se věnujeme tématu, jak podat daňová přiznání a další formuláře. Zajímavé téma máme připraveno i pro týden příští. Dočtete se, do kdy musíte poslat nebo podat daňová přiznání a další formuláře a také do kdy musíte doplatit případné nedoplatky. Nezapomeňte na Fintriky příštího týdne.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky