Podání daňového přiznání - elektronicky

17.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Je pro Vás podání daňového přiznání noční můrou? Říkáte si každý rok, že ty dlouhé fronty na finančním úřadě už stát nebudete? Nemusíte!!! Podejte přece přiznání elektronicky!

Téma týdne: Jak podat daňové přiznání

Zaměstnanci mají vyhráno
Jste-li zaměstnanec, který nemá další příjmy, tak pro vás březen bude úplně normálním měsícem. Roční vyúčtování příjmů za vás provede mzdová účetní. Započte vám i odečet životního pojištění nebo penzijního připojištění či úroků z úvěru na bydlení. Jsou však i případy, kdy to učinit nemůže, a potom budete muset i vy podat daňové přiznání.

Na ostatní čekají povinnosti
Pokud jste podnikatel nebo tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) budete muset i letos podat daňové přiznání, případně přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.  Pokud již máte zpracováno účetnictví, nezbývá než pořídit formuláře. Pokud nefandíte moderním technologiím, kdy si lze formuláře stáhnout třeba zde, potom máte druhou možnost: formuláře si opatřit přímo na dané instituci v papírové podobě a pustit se do jejich vyplňování.

Podání daňového přiznání elektronicky
Ministerstvo financí umožnilo podávat daňové přiznání v elektronické podobě. Podat jej můžete nejenom na disketě, ale i prostřednictvím Internetu.
Po Internetu je možné podání s datovou zprávu opatřenou zaručeným elektronickým podpisem nebo neopatřeným zaručeným elektronickým podpisem. Podává-li se s neopatřeným zaručeným elektronickým podpisem, pak se vyžaduje ještě podání v písemné podobě (e-tiskopis). Pro zachování autentičnosti údajů na technickém nosiči dat a v písemnosti, musí být na obojím uvedeno stejné číslo, které při příjmu finanční úřad kontroluje.

Fintrik: Veškeré informace naleznete v zákoně č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v §21, nebo na stránkách Ministerstva financí, popř. České daňové správy.

Tento týden se věnujeme tématu, jak podat daňová přiznání a další formuláře. Zajímavé téma máme připraveno i pro týden příští. Dočtete se, do kdy musíte poslat nebo podat daňová přiznání a další formuláře a také do kdy musíte doplatit případné nedoplatky. Nezapomeňte na Fintriky příštího týdne.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky