Marx: „Jsem ošklivý? Koupím si nejkrásnější ženu“

10.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Peníze jsou viditelné božstvo. Co nedokáže člověk, dokážou jeho peníze. Ovšem musíte nějaké mít. Vezměte si poučení ze života Usaina Bolta. Vydělává 16 milionů ročně a má hezké nohy. A pokud vás to štve, přihlaste se na on-line studium a získejte titul M.B.A. PÁTEČNÍ GLOSA

V uplynulém týdnu mě zaujaly tři věci.
Takže za prvé: Marx ve svém díle Ekonomické a filosofické rukopisy z roku 1844 naprosto přesně definoval sílu peněz. Přestože ve většině názorů se s Marxem rozcházíme, tohle mě uchvátilo. „Jak velká je síla peněz, tak je velká má síla. Jsem ošklivý, ale mohu si koupit nejkrásnější ženu. Nejsem tedy ošklivý, neboť účinek ošklivosti, její odstrašující síla je zničena penězi. Jsem chromý – pokud jde o mou individualitu –, ale peníze mi opatří čtyřiadvacet koní. Co nedokáže člověk, co nedokáží ani mé bytostné síly, to dokáži pomocí peněz.“ O pár stránek dál Marx nazývá peníze „viditelným božstvem".

Za druhé: Usain Bolt za minulý rok vydělal 16 milionů eur. Kurt Badenhauser, specialista na business ve sportu, k tomu říká: „Bolt je nejlépe vydělávajícím atletem za celé období lidské historie.“ Atleti obecně vydělávají mnohem méně než hokejisté nebo fotbalisté. Ale Bolt je výjimka. Důvodem je jeho marketingový byznys. Jen 10 procent Boltových příjmů pochází z jeho sportovních výkonů. Zbytku peněz vděčí za velmi lukrativní marketingové smlouvy. V roce 2010 prodloužil Bolt smlouvu s německým výrobcem oblečení Puma na další tři roky. Za to dostane 22 milionů eur. Před dvěma měsíci se stal novou tváří společnosti Nissan Motor. K tomu všemu je Bolt hezký chlap a má našlápnuto překonat svou kariérou i sumou na bankovním účtu takové hvězdy, jako je Michael Jordan nebo Tiger Woods.

Za třetí: magisterský titul nebo titul M.B.A. lze získat formou on-line studia. Inzeráty zní takto: Nemáte čas studovat? Nemáte energii na pravidelnou návštěvu vyučovacích hodin? Studujte on-line. Proč ne. Stačí zaplatit průměrně 160 tisíc korun a za 18 měsíců můžete získat magisterský titul. Můj kamarád studoval on-line kurz na Oxfordské univerzitě. Vybral si obor Vývoj počítačových sítí a IT podpory, ale protože skončil s angličtinou před jedenácti lety v druhé lekci učebnice pro jazykové školy, prošla tímto kurzem jeho přítelkyně pod jménem Tomáš S. (promiň Tome, musela jsem). Jestli mi tedy například můj finanční poradce ukáže, že má vysokoškolský titul, budu se už vždycky ptát, jestli prošel on-line studiem, a pokud ano, budu kontaktovat jeho přítelkyni. Tomáš S. totiž není jediný.

Takže kdybych to měla shrnout. Marx by z Bolta zešílel. Bolt není „chromý“ ani ošklivý a k tomu všemu má pěkný balík peněz. Na druhou stranu, kdyby se Marx dozvěděl, že stačí jen 160 tisíc korun a člověk může vystudovat vysokou školu přes internet, zřejmě by dostal záchvat smíchu. Mně to nevadí. Mám ráda Bolta a jdu se přihlásit na on-line studium. Ještě před tím ovšem vyzkouším zavolat do Pumy, jestli mě nechtějí jako svou tvář, alespoň v nějakém okresním městě.

Autor článku

Eva Tomková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU