Pravidelný týdenní komentář k trhu

13.08.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Druhý srpnový týden byl ve znamení pozitivního sentimentu díky úvahám nad potenciálními kroky ECB na podporu eurozóny. Kladný trend byl vidět především na kratších splatnostech státních dluhopisů Španělska a Itálie, kam by podle ECB, mohla směřovat její případná intervence. 

Domácí index PX nebyl výjimkou a mezitýdenně si připsal 3%, dostal se na 926 bodů. Investoři sledovali ještě data z Číny, kde data ze zahraničního obchodu spolu s objemem nových úvěrů dopadla hůře než očekávání a tato situace dokresluje zpomalující růst tamní ekonomiky. Na druhou stranu se tím zvětšuje prostor pro pokračování v měnovém uvolňování.

Firmy postupně zveřejňují výsledky hospodaření

Na domácím trhu jsme sledovali pokračování výsledkové sezóny. V pátek reportoval výsledky ČEZ, který na všech úrovních překonal očekávání trhu. Provozní zisk EBITDA za druhé čtvrtletí 2012 byl ve výši 22,1 mld. Kč (+27,9 % r/r) oproti očekávání 19,5 mld. Kč. Důvodem byly především větší prodané objemy elektřiny a lepší kontrola nákladů především na energetických vstupech. I přes lepší výsledky byl výhled do konce roku jen potvrzen. Situace v Albánii není stále příznivá, ale údajně se zlepšuje. Titul zakončil páteční obchodován na úrovni 738 Kč (+4,3 % t/t).

KIT Digital posunul datum zveřejnění výsledků z uplynulého týdne na 14.8. Zajímavou zprávou byla nominace nových členů do představenstva a to konkrétně zástupce akcionářů (Costa Brava, JEC II), kteří doposud tvrdě vystupovali proti současnému managementu. Jmenování zástupců akcionářů jsme hodnotili pozitivně, protože se tak zvyšuje kontrola ve společnosti z vnějšku. Titul zakončil páteční seanci na úrovni 61,5 Kč (+0,2 % t/t).

Zájem byl o CME

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla mediální společnost CME (+6,2 %, 107 Kč). Žádné významné zprávy nebyly zveřejněny, růst lze přičíst spíše korekci propadu z předchozího týdne a zájmu některých investorů o titul na současných nízkých cenách. Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl AAA Auto (-1,6 % t/t, 18,3 Kč). Na titulu se také neobjevila žádná kurzotvorná zpráva.

GRAF: Vývoj indexu PX

Graf_PX___10082012.png 

Investoři budou pravděpodobně vyčkávat

Příští týden by měl být opětovně bez politických událostí a tak se domníváme, že investoři budou kromě vývoje na dluhopisových trzích zaměřeni na ekonomická data. Z tohoto důvodu by se mohl mírně ochladit dosavadní pozitivní sentiment a vývoj na trhu by mohl více zaujmout vyčkávací pozici.

V úterý by měl KIT Digital zveřejnit odložené výsledky za 2Q. Zde jen zopakujeme, že se investoři zaměří hlavně na dosavadní průběh restrukturalizace po změnách v managementu a na další vývoj v sektoru. Stěžejním bude finanční pozice a výhled na cash-flow ve zbytku roku. Vzhledem k těžké predikovatelnosti a ztrátě investorské důvěry jsem u tohoto titulu spíše opatrní.

Z makroekonomických dat se zaměříme na úterní maloobchodní tržby (oček. +0,3 z -0,5 %) a středeční průmyslovou produkci (+0,5 z +0,4 %). V průběhu týdne pak budou zveřejněna pravidelná data z trhu nemovitostí a předstihové indikátory průmyslu v jednotlivých regionech. V Evropě se zaměříme na úterý, kde budou zveřejněna data za HDP za 2Q12. V Německu se očekává meziroční zpomalení na +0,9 % z 1,7 % v 1Q. Celá EU by měla vykázat pokles HDP za 2Q12 o 0,4 % r/r z -0,1 % v 1Q. V ČR se pak odhaduje, že HDP propadne o 1 % r/r z 0,7% poklesu za 1Q. Ještě v úterý bude zveřejněn index ekonomických očekávání ZEW, kde se očekává další mírný pokles.

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE