Neplaťte na daních víc, než musíte

18.03.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Den podání daňového přiznání se blíží mílovými kroky. Téměř každý, kdo jej musí vyplňovat, má již teď noční můry. My Vám ale nyní poradíme, jak nezaplatit finančnímu úřadu ani o korunu víc, než je nutno.

Nezdanitelná část základu daně

Téměř každý poplatník má nárok na odpočet částky 38.040Kč od základu daně. Tato částka se nesnižuje pouze u poplatníka, jehož starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění převyšuje 38.040Kč ročně.

Vyživujete dítě, které s vámi žije v domácnosti? Jedná se o vaše dítě, osvojené, dítě v péči nahrazující péči rodičů, dítě druhého z manželů nebo vnuka či vnučku (pakliže vlastní rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli snížení uplatnit sami)? Jestliže je nezletilé nebo zletilé, ale jeho věk není vyšší než 26 let, nepobírá plný invalidní důchod a soustavně se připravuje na budoucí povolání nebo mělo úraz či nemoc a tudíž se nemůže připravovat na budoucí povolání (nebo pracovat) nebo není schopen pracovat díky dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu, pak máte nárok na odpočet částky 23.520Kč. Tento odpočet ale může uplatnit pouze jeden z poplatníků žijících v jedné domácnosti.

Má Váš manžel či manželka, žijící s Vámi v jedné domácnosti, příjmy nižší než 38.040Kč za celé zdaňovací období? Pak si odečtěte od základu daně dalších 21.720Kč! Ovšem pozor! Do celkového příjmu manžela či manželky se nezahrnuje zvýšení důchodu pro bezmocnost, dávky sociální podpory, dávky a služby sociální péče, příspěvky na penzijní připojištění hrazené státem spolu se státním příspěvkem, státní příspěvky dle zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebnímu spoření a stipendium poskytované studujícím soustavě se připravujícím na budoucí povolání.

Jste-li v částečném invalidním důchodě nebo došlo k souběhu nároku na starobní a částečný invalidní důchod? Pak máte nárok na odpočet částky 7.140Kč.

Pobíráte plný invalidní důchod nebo jiný důchod z důchodového pojištění (dle zákona o důchodovém pojištění), který je plně invalidní, došlo-li k souběhu nároku na starobní a plný invalidní důchod nebo jste dle zvláštních předpisů plně invalidní, přesto Vaše žádost o plný invalidní důchod byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že nejste plně invalidní? Pak si tedy můžete připočítat další nezdanitelnou částku, která je 14.280Kč.

Jestliže vlastníte průkaz ZTP/P, odečtěte si rovnou 50.040Kč.

Připravujete se na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem? Zároveň je Vám méně než 26 let? Nebo studujete doktorský program a není Vám více než 28 let? Nezapomeňte si tedy odečíst celých 11.400Kč od Vašeho základu daně.

Dary

Poskytli jste během roku dar obci, kraji, organizačním složkám státu? Nebo právnickým osobám se sídlem na území České republiky či PO, které jsou pořadateli veřejných sbírek, a to za účelem financování vědy vzdělání, výzkumu a vývoje, kultury, školství, na policii či požární ochranu, na podporu a ochranu mládeže, na ochranu zvířat, na účely sociální nebo zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a hnutím na jejich činnost? Dále FO s bydlištěm na území ČR provozující školská a zdravotnická zařízení, zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat? Jestliže jste financovali cokoliv z výše uvedeného a celková hodnota darů nepřesáhla 2% základu daně nebo činí alespoň 1000Kč. Dar si také můžete odečíst, jestliže jste pomohli financovat odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území ČR. Celkem lze odečíst nejvýše 10% ze základu daně.

 Darovali jste během minulého roku krev? Tak si odečtěte 2.000Kč.

Úvěry

Novelizace zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů z roku 1998 umožnila daňové zvýhodnění pro FO, které řeší svojí bytovou potřebu pomocí hypotečního úvěru, úvěru ze stavebního spoření, popřípadě jinými úvěry poskytnutými na financování bytových potřeb. Jedná se o §15 odstavec 10 a 11 tohoto zákona, jehož plné znění naleznete zde.

Částku, kterou zaplatíte na úrocích z hypotečního úvěru nebo ze stavebního spoření na financování bytových potřeb, u hypotéčního úvěru sníženou o státní finanční příspěvek, je možné odečíst ze základu daně z příjmu fyzických osob a to až do celkové výše 300.000Kč ročně. Při placení úroků jen po část roku nesmí nezdanitelná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků. Zmíněný odečet může provést pouze ten, kdo je účastníkem úvěrové smlouvy, je-li účastníků více odečet pak provádí jeden z nich, nebo každý z nich rovným dílem.

Jedná-li se o bytovou potřebu, která je uvedena pod písmeny a) až c), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, kdy byl objekt ve vlastnictví poplatníka při výstavbě či změně a po kolaudaci ho užíval ke svému trvalému bydlení nebo bydlení svých rodinných příslušníků.

Životní pojištění

Tento produkt by měl sloužit hlavně k zajištění blízkých osob, pokud se něco stane. Je však také možné si s ním snížit daňový základ a to již od roku 2001. Ročně tato částka ale nesmí být vyšší než 12.000Kč.

Penzijní připojištění

Nárok na úlevu na daních můžete mít i Vy, jestliže jste na penzijním připojištění zaplatili za kalendářní rok více než 6.000Kč. A právě částku, kterou zaplatíte nad tento limit, si potom můžete odečíst od základu daně. Je však stanoven i horní limit odpočtu, který činí 12.000Kč.

Pozor!!! I na našich stránkách si můžete uzavřít penzijní připojištění a životní pojištění.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ