Operátoři vrátili ČTÚ část frekvencí pro UMTS

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Všichni tři tuzemští mobilní operátoři vrátili Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) frekvence, které měli používat pro výhradně datovou verzi technologie UMTS. Tu zákazníkům nakonec nabídl pouze T-Mobile pod názvem 4G, letos ale provoz sítě ukončil. Ani ostatní pro ně neměli využití. Vyplývá to z vyjádření firem.

"Šlo o příděl v pásmu 872 MHz o velikosti 2x3,8 MHz. Tento jsme vrátili, protože pro něj v tuto chvíli nemáme využití a nechceme možné využití daného spektra blokovat," uvedl Jiří Janeček z tiskového oddělení T-Mobile.

Vodafone a Telefónica nikdy služby založené na technologii TDD nenabídly. "Cílem Vodafonu je využívat celé přidělené spektrum efektivně, proto jsme ČTÚ vrátili zpět TDD část licence UMTS, jelikož pro tento typ kmitočtů (časový duplex) jsme aktuálně nenašli uplatnění. V současné době využíváme všechny části přiděleného GSM i 3G spektra," uvedl mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Úřad v červenci šetřil, zda operátoři začali do poloviny roku využívat všech 31 přídělů frekvencí, jak jim ukládá telekomunikační zákon. Na to, že některé kmitočty leží ladem, přišel jen u Telefóniky. Ale i ta podle mluvčího Hanyho Farghaliho již všechny frekvence využívá. Ještě na jaře přitom všichni tři operátoři nevyužívali přes polovinu kmitočtů pro sítě 3G (UMTS). K jejich nasazení, za které musí platit, je donutila až legislativa.

"Podle našich informací s námi ČTÚ nezahájil správní řízení ve věci nosných frekvencí UMTS. V současnosti ani nemá důvod, neboť všechny nosné frekvence jsme začali v řádném termínu využívat. Postupně jsme využívali první a druhou nosnou frekvenci, v tomto roce jsme pak přidali s ohledem na rozvoj mobilního internetu i třetí a čtvrtou," uvedl Farghali.

T-Mobile a Telefónica za frekvence přidělené na 20 let v roce 2001 zaplatili dohromady 7,3 miliardy korun. Vodafone vyšly kmitočty o pět let později na dvě miliardy Kč.

jsa

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK