Některé firmy kvůli horku zkrátí zaměstnancům pracovní dobu

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Častější přestávky v práci, omezení provozu, kratší pracovní doba nebo tekutiny a nápoje zdarma. Tak reagují tuzemské firmy na tropické teploty dnešního dne. Podle odborníků způsobuje současné vedro únavu a výkon zaměstnanců tak rychle klesá. Mimořádně vysoké teploty kolem 37 stupňů Celsia hrozí odpoledne především v Praze, středních Čechách a v Ústeckém kraji.

 

Někteří zaměstnanci České pošty dnes zřejmě kvůli horku odejdou domů dřív. "Pošta sleduje vývoj teplot na jednotlivých pracovištích a možnost rotace zaměstnanců, tak aby se mohli osvěžit a ochladit v chladnějších či klimatizovaných místnostech. V případech, kdy toto není možné, budou takto postižení zaměstnanci uvolněni z práce pro překážky na straně zaměstnavatele," uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

V závodě ArcelorMittal Ostrava byly některé činnosti omezeny a zaměstnanci vykonávají pouze nejnutnější činnosti související s technologií, údržbou a opravami zařízení. "Vedoucí zaměstnanci organizují práci tak, aby pracovní zátěž byla rozložena rovnoměrně na všechny zaměstnance," řekla ČTK mluvčí hutí Barbora Černá Dvořáková.

Hutníci mají neomezený příděl pitné vody, minerálky a v extrémně horkých provozech, jako jsou například vysoké pece, i nealkoholické pivo. U vysokých pecí při odpichu teplota dosahuje 70 stupňů.

Pracovníci v kolínské továrně automobilky TPCA dostávají nápoje zdarma, mají k dispozici balenou vodu a rozpustné nápoje. "V případě, že teplota na pracovišti stoupne nad legislativou stanovenou mez, může dojít k přidání přestávky, či zkrácení směny. Zatím o tom ale dnes nebylo rozhodnuto," řekl dopoledne ČTK mluvčí firmy Radek Kňava.

Řidiči pražského dopravního podniku dostávají během tropických dnů bezplatně nápoje, které doplní v těle minerální látky. Některé vozy jsou také vybaveny klimatizací. Klimatizovaná jsou i místa, na kterých se řidiči na konečné střídají.

V plzeňské Škodě Transportation rozhodují o přestávkách v práci kvůli horku výrobní mistři. V prostorech výroby je zajištěno odvětrávání a zaměstnanci mají k dispozici zdarma nápoje, informovala mluvčí firmy Lubomíra Černá.

Žádné zkrácení pracovní doby naopak neplánuje pro své úředníky pražský magistrát nebo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK