Zaměstnanec se o daně starat nemusí...

22.03.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pozor pozor! Konec března se blíží! S koncem března je čas na daňová přiznání. Ještě nemáte vyplněno? Ještě nemáte odevzdáno? Daň jste ještě neplatili? A pracovali jste u jednoho zaměstnavatele po celý minulý rok? Pokud jste si odpověděli na všechny otázky záporně jen na poslední kladně, tak se neděste. Máme pro vás dobrou zprávu...

Tou dobrou zprávou je skutečnost, že jste zaměstnancem a tak žádné daňové přiznání nevyplňujete, žádné neodevzdáváte, jen to placení daní vám zůstalo jako neodmyslitelná povinnost. Té už vás nikdy nikdo nezbaví.

A jak to tedy funguje?
Pracujete v továrně, na úřadě nebo u soukromé firmy o dvaceti zaměstnancích. To je úplně jedno. Mzdová účetní za vás vše vyřídí. Tzv. "roční vyúčtování daně z příjmů" za vás vyplní, odevzdá a daň doplatí, nebo v lepším případě přeplatek daně vrátí. Vaší jedinou povinností je podepsání "Prohlášení". Prohlášení mělo být podepsáno do 15.2. Díky jednomu podpisu vám odečte odpočitatelnou položku "na poplatníka" (v současnosti je to 38 040 korun ročně).

Započte vám i odečet životního pojištění nebo penzijního připojištění či úroků z úvěru na bydlení. Jsou však i případy, kdy to učinit nemůže, a potom budete muset i vy podat daňové přiznání.

Na ostatní čekají povinnosti
Pokud jste podnikatel nebo tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) budete muset i letos podat daňové přiznání samostatně, případně přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení také vyplnit a odevzdat. Pokud již máte zpracováno účetnictví, nezbývá než pořídit formuláře. Pokud nefandíte moderním technologiím, kdy si lze formuláře stáhnout třeba zde, potom máte druhou možnost: formuláře si opatřit přímo na dané instituci v papírové podobě a pustit se do jejich vyplňování sami.

Jak je to s daňovým přiznáním si můžete přečíst v zítřejším FinTriku.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky