GZ Digital Media loni vykázala rekordní zisk 426 mil. Kč

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Loděnice (Berounsko) 23. srpna (ČTK) - Společnost GZ Digital Media, která patří mezi největší světové výrobce CD, DVD, gramofonových desek a dalších produktů, loni vykázala rekordní zisk 426 milionů korun. Firma měla také rekordní tržby dvě miliardy korun, meziročně byly o 160 milionů korun vyšší. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Zdeněk Pelc. Letos firma předpokládá, že jí zisky klesnou. Za poslední čtyři měsíce totiž zaznamenala snížení poptávky a za loňskými rekordními výsledky zaostává.

Společnost se už nezaměřuje jen na výrobu CD, DVD nebo vinylových desek. Hlavním zdrojem obchodu se stala především tiskárna, kde se vyrábějí nejrůznější obaly a manuály. Podle Pelce se tomu firma musela přizpůsobit, protože výroba digitálních nosičů prudce klesá kvůli internetu, kde si lidé hudbu nebo filmy stahují do svých počítačů. "Kdybychom se neměnili a nehledali nové příležitosti a nový typ výrob, tak bychom dopadli stejně jako většina evropských firem. V tom našem byznysu každý druhý krachuje a ti zbylí sotva přežívají," poznamenal Pelc.

Loňský zisk firmy před zdaněním meziročně vzrostl zhruba o 18 procent proti předloňským 350 milionům korun. Podle Pelce tomu napomohlo například to, že se firma pustila do oboru mobilních telefonů a začala vyrábět obaly pro telefony Blackberry, spolupráci navázala také s firmou Samsung. "To jsou věci, které mají perspektivu, protože ty obaly se nikdy po internetu prodávat nebudou a každé luxusní zboží z valné části prodává ten obal. To je věc, na které se nikdy nebude šetřit," vysvětlil Pelc.

Firmě stále roste počet vyrobených gramofonových desek. Loni se výroba meziročně zvýšila o deset procent na zhruba šest milionů desek. Růst předpokládají i letos, podle Pelce zatím firma za prvních sedm měsíců roku vyrobila o 25 procent "vinylů" více než za stejné období loni. "Dnes jsme největší výrobce na světě a získáváme celou řadu zákazníků," uvedl Pelc s tím, že na poli gramofonových desek roste především trh v USA.

Letos podle všeho firma rekordní hospodářské výsledky z posledních dvou let nepřekoná. Podle Pelce se firmě dařilo do března, ale pak nastal útlum poptávky ze strany velkých zákazníků. Přesto firma plánuje zvýšení počtu zaměstnanců. Nyní jich v továrně pracuje kolem 1400, podle Pelce jejich počet vzroste na 1600. Důvodem je například spuštění nového provozu moderní tiskárny za 40 milionů korun, která je v současnosti v podniku instalována.

Historie GZ Digital Media, dříve známé jako Gramofonové závody Loděnice, sahá až do roku 1951, kdy v Loděnicích vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 pak tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK