Výrobce parmazánu Orrero loni výrazně zvýšil tržby i zisk

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 23. srpna (ČTK) - Česko-italské společnosti Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, loni zásluhou zvýšení výrobní kapacity jejího závodu v Litovli-Třech Dvorech výrazně vzrostly tržby z 981 milionů korun v roce 2010 na rekordních 1,72 miliardy korun. Firma zároveň takřka ztrojnásobila čistý zisk z 65 milionů korun v roce 2010 na 180 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Orrero.

"V roce 2011 se společnost soustředila na růst zpracovatelských kapacit a rozšíření sítě vlastních prodejen," komentoval loňský rok předseda představenstva firmy Orrero Augustin Gec. Závod v Litovli-Třech Dvorech byl otevřen v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 13.000 litrů mléka denně. Loni společnost Orrero úřadům oznámila rozšíření kapacity o dalších 200.000 litrů mléka na 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Více než 90 procent produkce sýra nazvaného Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především Itálie. Společnost chce ale proniknout také na asijské trhy. Orrero zároveň posiluje pozici v Česku, kde buduje síť vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie. Zatím fungují například v Olomouci, Českých Budějovicích, Ostravě, Brně či Hradci Králové. Nové obchody firma chce otevřít také v Liberci, Praze a několika dalších městech.

Sýry typu parmazán patří mezi sýrové speciality s nejnáročnější výrobou a nejdelší dobou zrání. Sýr slouží k přímé konzumaci či jako přísada k dochucení různých pokrmů. Agentura Reuters nedávno napsala, že litovelská společnost Orrero může pomoci nahradit výpadek produkce italských závodů na výrobu parmazánu, které v květnu poničilo zemětřesení.

Litovelská společnost Orrero je součástí italské skupiny Brazzale. Na konci loňského roku měla základní kapitál 210 milionů korun. Zhruba 71 procent akcií firmy Orrero loni v prosinci vlastnila italská společnost Torrerossa Partecipazioni. Pětinovým podílem disponovala česká firma Celico.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK