Textilní továrny Seby Tanvald stojí, zaměstnanci podali výpověď

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tanvald (Jablonecko) 24. srpna (ČTK) - Textilní továrny tanvaldské společnosti Seba T v Bílině na Teplicku a Plavech na Jablonecku nevyrábějí, většina zaměstnanců podala výpověď kvůli zpožďování mezd. ČTK to dnes řekl generální ředitel Filip Závěrka. Zaměstnanci se svých peněz domáhají v insolvenčním řízení. Návrh podali už minulý týden pracovníci závodu v Bílině, soud ho však odmítl kvůli formálním nedostatkům.

Podle insolvenčního návrhu se výplata mezd v tanvaldské Sebě zpožďuje od loňského jara. "K dnešnímu dni zaměstnavatel vyplatil mzdy za duben 2012 a některým zaměstnancům vyplatil za měsíc květen 2012 jen část mzdy a ostatní nebyly vyplaceny," uvádí se v insolvenčním návrhu podaném 15. srpna. Zaměstnanci proto žádali soud o prohlášení úpadku společnosti. Soud návrh odmítl, protože mu chybí některé náležitosti, které zákon vyžaduje.

Generální ředitel problémy s výplatami nepopírá. "Kvůli zpožďování plateb od odběratelů jsme se dostali do finančních problémů," řekl. Zpoždění nabral i nový projekt, který firma na letošní rok připravila. Podle Závěrky podala výpověď zhruba stovka zaměstnanců, což je většina pracovníků podniku, který na začátku letošního roku zaměstnával 130 lidí.

Seba T dodává hlavně sypkoviny a lůžkoviny a také materiály na profesní ošacení pro armádu, policii nebo hasiče. Ještě před 15 lety podnik zaměstnával 1200 lidí, postupně se jejich počet postupně snižoval. Důvodem byla modernizace výroby, ale později i zastavení některých nerentabilních provozů. Firma přestala vyrábět příze a tkát, protože nebyla schopna konkurovat levné asijské produkci. Látky tak v posledních letech nakupuje a jen je dál zpracovává. V loňském roce podnik uskutečnil zakázky za 166 milionů korun a hospodaření skončilo ztrátou 41,5 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK