Extrakt z grepových semen obsahoval nepovoledné pesticidy

24.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. srpna (ČTK) - Společnost Virde musí z trhu stáhnout doplněk stravy Virde Citrus Paradisi, extrakt z grepových semen, který se prodává v 50 ml balení. Dvě šarž nevyhověly kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), obsahovaly totiž mnohonásobně více pesticidů, než povoluje norma. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Šarže, které neprošly, mají datum použitelnosti 04/2014 a 02/2014. "Směrnice Evropské unie povoluje obsah stopového množstvi pesticidů maximálně 0,01 miligramu na litr. Analýza však ukázala mnohonásobné překročení. Jedna šarže obsahovala 4690 miligramů na litr, druhá 5330. Taková potravina je zdraví škodlivá," uvedl Kopřiva. Výrobce Virde distribuoval 928 kusů tohoto doplňku. Dovozcem suroviny, tedy koncentrovaného extraktu, je pražská společnost Biomedica.

SZPI od června informuje o nekvalitních, falšovaných či nebezpečných potravinách na portálu potravinynapranyri.cz, prakticky každý den se zde objeví několik případů s informacemi o druhu prohřešku a výrobci a prodejci potraviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK