Výrobce elektronových mikroskopů zdvojnásobil tržby na šest mld.

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. srpna (ČTK) - Výrobce elektronových mikroskopů FEI Czech Republic loni zdvojnásobil tržby na šest miliard korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti založené ve Sbírce listin. Tržby společnosti rostou pravidelně. Firma s tím počítá i v dalších letech. Společnost rozšiřuje své výrobní kapacity v Brně. V roce 2014 se chce přestěhovat do nových prostor.

Podle vedení společnosti FEI reagovala na zvýšenou poptávku po svých výrobcích. Pro letošní rok očekává další navýšení výkonů a příjmů. "Celkové výkony společnosti budou závislé na vývoji celosvětové poptávky a nelze vyloučit výkyvy," uvedli zástupci vedení společnosti ve výroční zprávě. FEI Czech Republic loni zvýšila i zisk ze 147 milionů korun na 212 milionů.

Dnes firma zaměstnává v Brně asi 500 lidí. Podle viceprezidenta pro výrobu FEI company Jiřího Očadlíka bude v roce 2014 pro firmu pracovat asi 600 lidí. Česká výrobní jednotka FEI je dnes největší částí skupiny. V Brně dnes vzniká zhruba čtvrtina celosvětové produkce všech elektronických mikroskopů.

FEI je jedním z hlavních světových výrobců vědeckých přístrojů. Na trh dodává elektronové a iontově-optické mikroskopy a nástroje pro aplikace pracujících v nanorozměrech, využívaných v průmyslovém a vědeckém výzkumu materiálů, biotechnologiích, vývoji polovodičů, průmyslu uchovávání dat, výzkumu přírodních zdrojů a v dalších oborech.

Hospodářské výsledky společnosti: Rok Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb v mild. Hospodářský výsledek v mil. 2010 3,1 147 2011 6,1 212

Zdroj: Výroční zpráva společnosti

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK