Merkelová pochválila Itálii za reformy, věří, že přinesou plody

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Za působivý dnes označila německá kancléřka Angela Merkelová reformní záměry italské vlády a vyjádřila přesvědčení, že přinese své plody. Prohlásila to po setkání s italským premiérem Mariem Montim v Berlíně. Podle šéfa římské vlády začínají výsledky reformních snah Itálie uznávat už i finanční trhy.

 

"Dalekosáhlá konsolidační a reformní agenda italské vlády je působivá," pochválila úsporná opatření Montiho úřednického kabinetu a vyzvala ho k pokračování v jejich zavádění. "Jsem osobně přesvědčena, že toto reformní úsilí přinese své ovoce a že se celkově zlepší konkurenceschopnost v Evropě," uvedla kancléřka.

Silně zadlužená Itálie dosáhla podle Montiho v posledních sedmi až osmi měsících velkých pokroků při prosazování reforem. "Tyto úspěchy začínají uznávat i trhy," poznamenal italský premiér s odkazem na nedávný pokles úroků u italských státních dluhopisů.

To za nadějný signál označila i Merkelová. Opětovně ale odmítla poskytnutí bankovní licence stálému záchrannému fondu eurozóny ESM, pomocí níž by země postižené dluhovou krizí, jako je Itálie, rády snížily náklady na obsluhu svých dluhů. Podle kancléřky je to však v rozporu s evropskými smlouvami. Šéfka berlínské vlády je přesvědčena, že k postupnému snížení úroků u italských dluhopisů výrazně přispějí právě reformní kroky Montiho vlády.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK