Británie a Švédsko tvrdě odmítají kvóty pro ženy v radách firem

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. září (ČTK) - Velká Británie a Švédsko se tvrdě staví proti požadavkům Evropské komise, aby do roku 2020 zasedlo v dozorčích radách firem kótovaných na burze alespoň 40 procent žen. Proti direktivním zásahům jsou i samotné firmy, které poukazují na to, že by mělo být na nich a na jejích akcionářích, jak si své věci zorganizují. Píše o tom list Financial Times (FT).

Návrh, aby skoro polovinu členů dozorčích rad větších firem tvořily ženy, se snaží prosadit komisařka EU pro spravedlnost Viviane Redingová. V jejím pojetí spravedlnosti by firmy měly platit pokutu, pokud nebudou toto nařízení dodržovat a hrozilo by jim, že nebudou moci čerpat státní pomoc, ani se ucházet o státní zakázky.

Činitelé EU jsou přesvědčeni, že v členských zemích unie existuje značná nerovnováha v zastoupení žen v řídících orgánech. Záznamy evropských institucí ukazují, že v lednu bylo v dozorčích radách veřejně obchodovaných firem 13,7 procenta žen.

Některé evropské země už si zavedly vlastní kvóty, které určují, jak velké zastoupení žen je v kterých funkcích žádoucí. Tak tvrdé požadavky, jaké chce předložit Redingová, ale narážejí na tvrdý odpor jak v Británii, tak ve Švédsku. Tyto dvě země si žádné limity nestanovily.

"Na našem postoji budeme trvat. My jsme proti legislativě, která by určovala takové kvóty," citují FT zdroj z britské vlády. Kabinet se podle něj sice nejprve bude muset s návrhem seznámit, nepředpokládá ale, že se tím něco změní. Redingová by měla návrh předložit k posouzení během října.

Návrh Redingové by mohl celkem snadno projít, protože rozhodnout by se o něm mělo díky většinovému hlasování. To znamená, že pokud Velká Británie a Švédsko budou proti, nebude jim to zřejmě nic platné. Proti je ale i řada firem, které mimo jiné poukazují na to, že dělat rozsáhlé změny v řídících orgánech v době hospodářské krize není rozumné.

"Univerzální kvóty neúměrně narušují právo na svobodné rozhodování firem i akcionářů organizovat si své vlastní záležitosti podle svého," podotkl právní zástupce organizace Business Europe Pedro Oliveira. Business Europe sdružuje největší zaměstnavatele v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK