HN: Počet českých firem s největším obratem v regionu stoupl

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Počet českých firem v žebříčku 500 společností s nejvyšším obratem v 18 zemích střední a jihovýchodní Evropy loni meziročně vzrostl z 80 na 84. Třetí místo mezi nimi obsadila Škoda Auto, šestý byl ČEZ, který je ale nejhodnotnější firmou regionu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, jehož výsledky zveřejnily dnešní Hospodářské noviny. Vítězem je stejně jako v roce 2010 polský PKN Orlen, na druhém místě je maďarský MOL. Více zástupců než Česko má v žebříčku jen Polsko.

 

V první třicítce je celkem šest českých společností, vedle Škody a ČEZ ještě RWE Transgas na 14. místě, Agrofert na 19. místě, 25. příčku obsadil Foxconn.cz a 28. byl Unipetrol. ČEZ je navíc z celého regionu firmou nejlépe oceněnou na burze, ČSOB a Česká spořitelna se staly druhou a třetí největší bankou, v pojišťovnictví jsou na druhém a třetím místě Česká pojišťovna a Kooperativa.

 

Podle vedoucího partnera Deloittu Josefa Kotrby sice české podniky rostly pomaleji než polské či slovenské, přesto však téměř dvakrát rychleji než celý region. Kotrba také uvedl, že Česko nepatří v regionu k zemím, které jsou krizí nejvíce ohroženy: největšímu riziku podle něj čelí Bulharsko či Rumunsko.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK