Platební bilance se přehoupla do schodku 6,6 miliardy Kč

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v letošním 2. čtvrtletí přehoupl do schodku 6,6 miliardy Kč po revidovaném přebytku 22,9 miliardy korun v 1. čtvrtletí. Informovala o tom dnes Česká národní banka.

V samotném červnu vykázal běžný účet platební bilance schodek 6,8 miliardy korun. Od počátku roku je běžný účet platební bilance přebytkový ve výši 16,3 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb (bilance výkonů) na běžném účtu platební bilance skončila podle aktualizovaných údajů ve druhém čtvrtletí přebytkem ve výši 59,3 miliardy korun. V meziročním zvýšení aktiva o 9,7 miliardy korun se podle ČNB promítl především růst aktiva obchodní bilance.

Bilance výnosů skončila ve druhém čtvrtletí schodkem ve výši 61,8 miliardy Kč, což představuje jeho meziroční zmírnění o 50 miliard. "Snížily se především dividendy vyplacené zahraničním vlastníkům tuzemských přímých investic a zlepšila se bilance mezi příjmy z mezd českých pracovníků v zahraničí a výdaji na mzdy zahraničních pracovníků zaměstnaných v tuzemsku. Naopak narostly platby výnosů z tuzemských dluhopisů, které jsou v portfoliu zahraničních vlastníků," uvedla ČNB.

Bilance běžných převodů byla ve druhém čtvrtletí schodková v rozsahu 4,2 miliardy Kč, na kapitálovém účtu vznikl přebytek 0,1 miliardy korun.

Na finančním účtu platební bilance byl zaznamenán čistý odliv zdrojů do zahraničí v rozsahu 6,5 miliardy Kč. Aktivní saldo finančního účtu vztažené k HDP na roční bázi pokleslo podle odhadu ČNB na 1,1 procenta.

V položce přímých investic došlo k čistému přílivu prostředků ve výši 17,6 miliardy Kč. Zahraniční investice do tuzemských podniků se uskutečnily v rozsahu 22,2 miliardy Kč. Z tohoto objemu připadalo na posílení základního kapitálu tuzemských společností 49 miliard Kč. Předpokládaný objem reinvestovaného zisku zahraničními investory činil 29,9 miliardy Kč.

Tuzemské podniky investovaly v zahraničí 4,6 miliardy Kč, z toho půl miliardy směřovalo na posílení základního kapitálu dceřiných firem.

V položce portfoliových investic byl vykázán čistý příliv zahraničního kapitálu do ČR ve výši 15 miliard Kč. "V tomto vývoji se promítly především emise dluhopisů českých subjektů na zahraničních trzích, zatímco držba krátkodobých vládních dluhopisů a akcií v rukou nerezidentů poklesla," uvádí ČNB.

Devizové rezervy poklesly ve druhém čtvrtletí o 36 mld. Kč (po vyloučení kurzových vlivů) vlivem snížení devizových úložek klientů u ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK