Nestlé Česko loni vzrostl zisk i tržby, růst táhl hlavně vývoz

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Potravinářské firmě Nestlé Česko loni mírně vzrostl čistý zisk z předloňských 438 milionů korun na 440 milionů korun. Celkové tržby společnosti vzrostly o šest procent na 10,7 miliardy Kč. ČTK to zjistila z loňské účetní závěrky společnosti umístěné ve Sbírce listin. Na růstu tržeb se podílel především vývoz.

"V roce 2011 sice pokračovala na potravinářském tuzemském trhu relativně zdrženlivá spotřebitelská poptávka, přesto však pokud jde o naše tržby poptávka vzrostla a vzrostl rovněž export," uvedl k loňským výsledkům jednatel společnosti Torben Emborg.

Nestlé v Česku vyrábí cukrovinky v závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Jejich roční výroba loni přesáhla ve finančním vyjádření 5,3 miliardy korun, když meziročně narostla bezmála o osm procent.

Téměř polovina produkce obou továren směrovala na vývoz, který oproti roku 2010 vzrostl o 16 procent. Naopak v tuzemsku se prodalo zboží za s předloňském srovnatelných 2,9 miliardy Kč.

Hlavními vývozními trhy loni zůstalo Slovensko, Maďarsko, Polsko a Británie, ze zemí mimo EU Rusko a Austrálie. Do Česka firma dovezla výrobky zahraničních poboček Nestlé v hodnotě přes 4,7 miliardy Kč. Do Česka firma dovezla výrobky zahraničních poboček Nestlé v hodnotě přes 4,9 miliardy Kč, což bylo meziročně téměř o 200 milionů více.

Nestlé, mezinárodní potravinářská společnost s ústředím ve Švýcarsku, vstoupila do české cukrovinkářské výroby počátkem 90. let minulého století. Kromě v tuzemsku vyráběných čokoládových a nečokoládových cukrovinek dodává na český trh například instantní kávy Nescafé, dehydratované kulinářské výrobky a tekuté koření Maggi, nebo potravy pro psy a kočky značky Purina. Závod Nestlé ve slovenské Prievidzi, původně Carpathia, je zaměřen na výrobu bujónů, polévek, koření a dalších kulinářské výrobků a patří mezi nejvýznamnější slovenské exportéry potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK