Cementu Hranice loni po předchozím poklesu vzrostly tržby i zisk

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hranice (Přerovsko) 7. září (ČTK) - Společnosti Cement Hranice loni díky vyššímu exportu vzrostly tržby meziročně o 14,5 procenta na 1,69 miliardy korun a její čistý zisk se zvýšil o deset procent na 499 milionů korun. V předchozích dvou letech se Cement Hranice kvůli útlumu stavebnictví naopak potýkal s poklesem tržeb i zisku. Ještě roce 2010 se jeho tržby snížily o 15 procent na 1,48 miliardy korun a zisk klesl o 26 procent na 453 milionů korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Cementu Hranice.

Předseda představenstva Cementu Hranice Jaromír Chmela ve výroční zprávě uvedl, že společnosti loni pomohly dodávky pro sesterskou cementárnu v Polsku. "Polsko zatím nebylo postiženo krizí ve stavebnictví, jelikož připravovalo infrastrukturu pro mistrovství Evropy ve fotbale," podotkl Chmela. Prodej cementu loni pozitivně ovlivnilo i příznivé počasí. Hranický výrobce cementu v roce 2011 díky tomu zvýšil množství prodaných výrobků o 25 procent.

Cement Hranice sice loni prodal víc zboží, kvůli poklesu cen ale za tunu cementu utržil méně peněz. "Na tuzemském trhu se ceny propadly v průměru o devět procent a exportní ceny o 13 procent," uvedl Chmela. Loni zároveň vzrostl podíl exportu na tržbách Cementu Hranice. Zatímco v předchozích letech Cement Hranice zhruba 75 až 80 produkce prodal na tuzemském trhu, tak loni podíl ČR klesl na 65 procent. Zbývajících 35 produkce Cement Hranice vyvezl do Polska, Maďarska a na Slovensko. "Jasně lze vidět výrazný útlum stavební výroby v našem regionu," uvedl.

Letošní hospodaření Cementu Hranice podle Chmely poznamená hospodářská krize, kvůli níž nadále klesá stavební produkce. Vedení Cementu proto ve finančních plánech na letošní rok předpokládá pokles tržeb i zisku.

Jediným vlastníkem společnosti Cement Hranice je německá firma Dyckerhoff AG. Hranický výrobce cementu loni zaměstnával v průměru 166 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK