Využijte potenciálu rozvíjejících se zemí s minimální mírou rizika

11.09.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Láká vás růstový potenciál rozvíjejících se ekonomik? Obáváte se s těmito investicemi spojené vyšší míry rizika? Jak by se vám líbila investice, která by vám umožnila využití plného potenciálu rozvíjejících se zemí při minimální možné míře rizika?

Rostoucí, ale nestabilní

O jaká rizika že se v případě investic na rozvíjejících se ekonomikách jedná?

V první řadě je tu zvýšené politické riziko. Celá řada rozvíjejících se ekonomik má nestabilní politický režim. O tom, že toto riziko, respektive jeho dopad na finanční trhy, není radno podceňovat nás v relativně nedávné době přesvědčily např. arabské jaro (vlna nepokojů napříč zeměmi severní Afriky) a vlna znárodňování v Latinské Americe (Argentina, Bolívie, Venezuela).

Druhým v řadě je měnové riziko. Měny rozvíjejících se států všeobecně patří mezi ty více volatilní (kolísající), v případě jakékoliv nervozity na globálních finančních trzích pak právě tyto měny vykazují největší poklesy. Na významu přidalo měnovému riziku zejména pumpování likvidity do oběhu ze strany centrálních bank vyspělých zemí, kdy tato likvidita často slouží pro spekulativní investice právě na rozvíjejících se trzích. V porovnání s velikostí jednotlivých ekonomik obrovské množství „horkého“ kapitálu pak dokáže udělat s vývojem místních měn opravdu divy.

Do třetice tu pak máme samotné investiční riziko. Ačkoliv dnes už je míra tohoto rizika v rozvíjejících se i vyspělých ekonomikách téměř shodná. O co vlastně jde? O riziko toho, že nakonec budete u svých investic realizovat namísto zisku ztrátu . Vzhledem ke zvyšující se úrovni řízení společností v rozvíjejících se ekonomikách však míra toto rizika postupně klesá. Současné potíže v eurozóně pak naopak znamenají pro společnosti z rozvíjejících se zemí příležitost k výhodným akvizicím, tzn. získání nových technologií a trhů.

Využijte sílu „obrů“

Se snížením všech výše uvedených rizik vám pomůže diverzifikace vašich investic. Coby drobný investor přitom máte dvě možnosti.

Investovat do více podílových fondů zaměřených na konkrétní rozvíjející se země a jejich obory. Tato varianta pro vás znamená vyšší míru pozornosti a nutnost opatrnějšího postupování.

Investovat do podílových fondů investujících do akcií nadnárodních společností, které jsou aktivně činné hned v několika rozvíjejících se ekonomikách. Tato varianta pro vás znamená maximální vytěžení růstového potenciálu rozvíjejících se ekonomik a nižší míru pozornosti. No nelákala by vás možnost plného využití potenciálu světového automobilového trhu skrze investice do akcií společností jako jsou Volkswagen, BMW, Ford či Toyota? A to takhle využití rostoucí poptávky po spotřebním zboží, kterou vykazují všechny rozvíjející se země, skrze investice do společností jako jsou Apple, Adidas či Samsung. Pak tu máme také potenciál telekomunikací (Vodafone, T-Mobile) či finančního sektoru (AXA, ING, Goldman Sachs). No zkrátka, nemusíte se vůbec omezovat, k dispozici je vám skutečně všechny části globálního trhu. A právě díky možnosti využití potenciálu hned několika rozvíjejících se trhů skrze investici do jediné společnosti (např. Vodafone) výrazně snižujete rizika spojená s investicemi na rozvíjejících se trzích. Pokles např. brazilské ekonomiky vám celkem snadno vynahradí růsty ekonomik jako jsou např. Čína, Indie či Indonésie.

Přehled zemí, ve kterých má zastoupení operátor Vodafone

svet_vodafone.jpg 

Zdroj: Wikipedia

Přehled zemí, ve kterých má zastoupení AXA

svet_axa.jpg 

Zdroj: Wikipedia

Jaké možnosti se nabízí?

Co se podílových fondů týče, nabízí se vám pro využití potenciálu rozvíjejících se zemí dva korunové fondy, Fond globálních značek ČP Invest a AXA Selection Global Equity.

Nejvíce zastoupené pozice v portfoliích fondů Fond globálních značek ČP Invest a AXA Selection Global Equity


Fond globálních značek ČP Invest

Název společnosti/indexu/certifikátu Zastoupení v portfoliu
Google 1,11%
Samsung Electronics 1,10%
Daimler AG 1,08%
Philips Electronics 1,08%
Nokia 1,04%

AXA Selection Global Equity

Název společnosti/indexu/certifikátu Zastoupení v portfoliu
AXA WF Talents 15,41%
SPDR S&P500 ETF Trust 14,63%
AXA Rosenberg - Global Equity Alpha A 9,54%
iShares MSCI All Countries World Index 8,05%
AXA Rosenberg - US Equity Alpha 7,42%

Díky velmi nízké počáteční investici (Fond globálních značek ČP Invest 3.000 Kč, AXA Selection Global Equity 5.000 Kč) jsou tyto fondy dostupné opravdu velmi široké veřejnosti. Před samotnou realizací investice se však nejdříve seznamte s investičními strategiemi obou těchto fondů, případně svůj záměr konzultujte s odborníkem.

Vidíte, potenciál rozvíjejících se trhů při minimální možné míře rizika je vám dostupnější, než se vám mohlo zprvu zdát.



Autor článku je šéfredaktorem webu Penizenavic.cz

Autor článku

Petr Rozkošný  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE