Francouzská centrální banka opět předpovídá pokles ekonomiky

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francouzská centrální banka předpovídá, že tamní ekonomika ve třetím čtvrtletí klesne o 0,1 procenta. Pokud se to potvrdí, téměř jistě se tím zvýší tlak na prezidenta Françoise Hollandea, který řekl, že navzdory snižování výdajů se mu podaří obnovit hospodářský růst.

 

Banka tak zopakovala názor, který má už delší dobu. Na druhé čtvrtletí francouzskému hospodářství rovněž předpovídala mírný pokles, ekonomika nicméně skončila s nulovým růstem, stejně jako v předchozích dvou kvartálech. Francie má druhou největší ekonomiku v eurozóně a patří mezi klíčové členské země.

 

O trochu lépe ale centrální banka vidí důvěru v ekonomiku, o čemž svědčí vývoj indexů nálady. Indikátor pro průmysl v srpnu vzrostl na 93 z červencových 90 bodů. Optimismus byl přitom znát hlavně ve farmaceutickém a chemickém průmyslu. Ve službách index nálady vzrostl na 91 z předchozích 90 bodů, trochu lépe vidí situaci konzultační a reklamní firmy.

 

Centrální banka se domnívá, že v poklesu hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí nezabrání ani červencový růst průmyslové výroby. Výroba za červenec vzrostla o 0,2 procenta, zatímco analytici očekávali propad o 0,5 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK