Rodinná pojistka aneb jak zabezpečit děti

30.03.2004 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každá životní situace si žádá jiné řešení. Pro rodiče, kteří se rozhodnout zabezpečit své dítě, není volba zcela jednoduchá. Řada různých pojištění umožňuje volbu právě toho pojištění, které nejvíce odpovídá potřebám a možnostem rodiny.

Životní pojištění, úrazové pojištění, pojištění velmi vážných chorob nebo pojištění zproštění od placení pojistného… to jsou různá pojištění, která je někdy možné uzavřít pouze samostatně, většinou však v kombinaci v rámci nabízených produktů jednotlivými pojišťovnami. Navíc pokud uvažujeme o zabezpečení pro děti, máme často na mysli i možnost, aby po určité době, i v případě, že se nic nestane, dítě dostalo určitý obnos. 

I když je v nadpisu použit termín „rodinná pojistka“, tak pokud klient vyrazí do  pojišťovny s požadavkem na její uzavření, musí očekávat, že  pravděpodobně neuspěje.  Pojišťovny totiž nabízí řadu produktů, které se mohou pod tento název schovat. Záleží pouze na klientovi, co si pod tímto pojmem představuje a jaké zabezpečení si pro sebe a svou rodinu zvolí. A vybírat je z čeho…

Pojišťovny v současné době nabízí rodičům tři základní modely. Záleží pouze na nich, pro kterou možnost se rozhodnou. Svoji roli bude určitě hrát finanční situace rodiny, věk rodičů a v neposlední řadě také věk dítěte.

Pojištění dětí a mládeže aneb pojištění dětí, které zahrnuje i pojištění rodičů
Toto pojištění je určeno pro rodiče, kteří chtějí svým potomkům připravit finanční dárek při vstupu do dospělosti. Toto pojištění je výhradně zaměřeno na děti, které jsou adresátem finančních plnění z uzavřeného pojištění.
Rodič uzavře dítěti pojistku, případně mohou pojistku uzavřít i další příbuzní a tím dítěti spořit. Většinou bývá stanovena minimální pojistná částka, tedy částka, kterou dítě včetně výnosů dostane ve stanoveném věku. Pojištění obvykle obsahuje tato rizika: smrt dospělého, zproštění od placení v případě trvalé invalidity, a samozřejmě věkovou hranici, při které bude dítěti částka vyplacena, případně úrazové pojištění dospělých a dětí. V případě, kdy dojde k tomu nejhoršímu, dostane dítě i když již nikdo nebude platit pojištění (zproštění placení pojistného) sumu v předem určeném věku, případně může ještě dostávat i další peníze v průběhu let, kdy ještě není splněna podmínka věku.

Kapitálové životní pojištění – pojištění rodičů, které ochrání dítě
Uvažovat o tomto pojištění by měli rodiče, nejen oni, kteří mají různé závazky ke svému okolí. Jednou z věcí, kdy je dobré o pojištění uvažovat je například hypoteční úvěr, kdy by v případě nepříjemných životních událostí mohla mít rodina, nejen problém se splácením, ale v tom nejhorším by mohla přijít i o dům nad hlavou. I když  toto pojištění na první pohled dětem nic nepřináší, některé pojišťovny umožňují v rámci této pojistky pojistit úrazově i děti. Na konci pojištění i v tomto případě klient získá naspořené peníze.
V rámci tohoto  pojištění je pojištěno riziko smrti a výplata pojistné částky ve stanovený čas. Podle pojišťovny je  možné zvolit také další pojištění:  pojištění závažných onemocnění, úrazové pojištění, pojištění zproštění od placení běžného pojistného v případě trvalé invalidity nebo soukromé zdravotní pojištění. V neposlední řadě již výš zmíněné úrazové pojištění dětí.

Poslední cestou jak nezapomenout při pojišťování na děti jsou tzv. Vkladové pojistky.
Pokud klient vlastní určitou finanční částku a předpokládá, že ji delší čas nebude potřebovat, má možnost ji nechat vydělávat a zároveň být pojištěn. Pro mladé, kterým skončilo pojištění pro děti a mládež a oni zatím ještě vyplacené peníze nepotřebují a mohou je na nějaký čas „odložit“ je právě vkladové pojištění vhodným produktem. Stejně tak jako toto pojištění může být vhodným dárkem od prarodičů vnoučatům.
V námi uvažovaném produktu se jedná o kombinaci úročeného vkladu a životního úrazového pojištění. Klient jednorázově vloží pojistné a je  také sjednána doba, kdy jsou mu peníze se zhodnocením vyplaceny. Většina vkladových pojistek umožňuje nakládat v průběhu pojištění s penězi a to oběma směry, tzn. klient může nejen další peníze vkládat, ale také je může v případě potřeby vybrat.
 
V našem článku jsem se podívali na tři možnosti, jak pojistit rodinu a tedy i děti.

  • První variantu by měli volit rodiče malých dětí, kteří by rádi své dítě zabezpečily nejen co se týká pojistné ochrany, ale rádi by mu připravili i nějaké peníze do začátku dospělosti.
  • Kapitálové životní pojištění si většinou uzavírá živitel rodiny, který chce zajistit rodinu pro všechny případy a myslí také na svoji budoucnost. Výhodou tohoto pojištění je nejen možnost daňových výhod, ale v některých případech také možnost úrazově pojistit děti.
  • Poslední nabízenou možnost mohou využít ti, kteří mají určitou hotovost a chtějí nejen peníze zhodnocovat, ale zároveň být i pojištěni.

Pokud hodláte některou z možných variant využít, je třeba se rozhodnout, která bude právě pro vás, pro vaše potřeby, tou nejvhodnější. Potom už nezbývá než vybrat pojišťovnu, která produkt podle vašich představ nabízí, a pojištění uzavřít.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ