Předčasné ukončení leasingové smlouvy

02.04.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Leasingová smlouva obvykle končí splněním závazků nájemce. Existuje však i možnost odstoupit od smlouvy předčasně. Počítejte však s tím, že budete muset zaplatit dosud nezaplacené splátky, výdaje spojené s ukončením smlouvy, úroky z prodlení, různé pokuty apod.

Téma tohoto týdne: Nedostatek peněz vyřeší leasing

Předčasné ukončení leasingové smlouvy

Možností, jak se dá předčasně ukončit leasingová smlouva, je hned několik. Jsou jimi "totální škoda/havárie", "odcizení" a "ukončení ze strany leasingové společnosti".

1. Totální škoda/havárie 
Pokud je časová cena vozu v době havárie nižší než náklady na uvedení vozu do původního stavu, leasingová smlouva se ukončuje.

2. Odcizení předmětu leasingu
Při kalkulaci se vychází z částky (od vás jako nájemce), kterou pronajímatel (leasingová slolečnost) do chvíle odcizení předmětu obdržel. V této částce je zahrnuta:

  • úhrada splátek nájemného hrazeného předem (akontace)
  • běžné měsíční splátky
  • přijaté pojistné plnění

Podle smluvních podmínek (uvedených v leasingové smlouvě) má leasingová společnost právo na odečtení neuhrazené části pořizovací ceny (neboli vstupní investice pronajímatele) a právo na náhradu ušlého zisku, až do doby předčasného ukončení smlouvy. Zde také velmi často dochází k nedorozumění. Nájemci často předpokládají odečtení pouze násobku finanční služby (její výše je uvedena na každé leasingové smlouvě a ve splátkovém kalendáři) dle počtu měsíců, které uplynuly mezi převzetím předmětu a obdržením pojistného plnění na účet leasingové společnosti. Leasingová společnost však požaduje výši úhrady, která odpovídá anuitní kalkulaci úroku. Popišme si to přesněji:

  • výši hodnoty pořízené investice
  • počet měsíců financování
  • úrokovou míru, ze které byly kalkulovány leasingové splátky a průběh splácení této investice nájemcem

3. Ukončení leasingové smlouvy ze strany leasingové společnosti
Zde se jedná se o výpověď leasingové smlouvy. Leasingové společnosti si v leasingové smlouvě stanovují obvykle celou řadu podmínek, při jejichž porušení jsou oprávněny vypovědět leasingovou smlouvu. Nejčastějším důvodem porušení ze strany nájemce je však neplacení leasingových splátek.

Fintrik: Leasingová smlouva je z vaší strany (ze strany nájemce) prakticky nevypověditelná.
 

Finanční vyrovnání

Pokud jste nucen předčasně ukončit leasingovou smlovu, počítejte s tím, že vás to bude něco stát. Ukončením smlouvy totiž nejste jako nájemce zbaven povinnosti uhradit pronajímateli (leasingové společnosti) všechny dosud nezaplacené splátky za dobu, na kterou byla smlouva uzavřena a dále výdaje pronajímatele spojené s ukončením smlouvy a odebráním předmětu, úroky z prodlení, smluvní pokuty a náhradu škody.

Proces předčasného ukončení smlouvy končí finančním vyrovnáním. Do vyrovnání je nutné započítat všechny již uskutečnitelné, ale i neuskutečnitelné platby od nájemce, nespotřebovaná záloha nebo časově nerozlišené první vyšší splátky, pojistné plnění od pojišťovny, částka za prodej předmětu nebo vraku, úroky z prodlení za opožděné nebo do dne ukončení smlouvy neuhrazené splátky, současná hodnota dluhu nájemce ke dni ukončení smlouvy, různé poplatky a další náklady spojené s mimořádným ukončením smlouvy.

Fintrik: Doporučujeme vám, abyste se ještě před podpisem leasingové smlouvy informovali u pronajímatele i na důsledky, které pro vás budou plynout z mimořádného ukončení smlouvy. V případě, že ve smlouvě není přesně uvedeno, jakým způsobem bude leasingová společnost postupovat v případě jejího předčasného ukončení, žádejte o doplnění. Někdy se totiž stává, že některé (zejména ty málo známé) leasingové společnosti využívají neznalosti nájemce při vzájemném finančním vyrovnání ve svůj prospěch.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky