Jak a za kolik si nechat proplatit šek v cizí měně?

30.03.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Šeky jsou stále velice oblíbenou formou placení. Někdo však může mít problém s jejich proplacením, zvláště v případě, že šek je vystaven na částku v cizí měně. Přečtěte si, co radí finanční poradce.

Majitel účtu dává šekem příkaz své bance, aby osobě uvedené na šeku zaplatila určitou částku. Daná částka samozřejmě nemusí být určena jen v korunách, ale také v jakékoliv cizí měně. Jeden z našich čtenářů se právě s tímto problémem setkal a obrátil se na naše bezplatné Poradenské centrum s prosbou o radu.

"Potřebuji proplatit šek s AUD. Jaká je výše poplatku a která banka je v tomto nejvýhodnější?"

Z partnerské poradenské firmy Böhm & partner a.s. našemu čtenáři odpověděl Petr Švéda.

"Poplatky za proplacení šeku v cizí měně jsou u našich bankovních domů velice podobné a pohybují se okolo 2 % s maximální hranicí výše poplatku do 3 000 Kč. Výhodnější je ovšem proplacení šeku bezhotovostně (tedy na účet v příslušné bance), kde jsou poplatky o polovinu nižší, tedy 1 % z proplacené částky."

Více informací o tom, co to šeky jsou a jak vlastně vypadají si můžete přečíst v Abecedě v sekci Bankovnictví.
Při proplácení šeku banka nejprve provede kontrolu všech náležitostí šeku a totožnosti předložitele šeku. Přímo před pracovníkem banky je potom nutné šek na zadní straně podepsat. Banky si většinou kladou podmínku, že šek nesmí být v okamžiku, kdy je předložen k proplacení, starší než 6 měsíců. Šekové částky se potom proplácejí v hotovosti i přímo na účet.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ