Evropská komise potvrdila plán na omezení spotřeby biopaliv

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise dnes potvrdila, že hodlá omezit podíl biopaliv založených na zemědělských plodinách na celkové spotřebě energie na pět procent. Dodala, že nehodlá prosazovat taková biopaliva, jejichž produkce by vedla ke snižování výroby potravin.

 

"Je chybou se domnívat, že prosazujeme biopaliva založená na potravinách. V návrhu na novou legislativu děláme přesný opak. Až do roku 2020 omezujeme podíl těchto biopaliv na současnou úroveň, což je pět procent," uvedli ve společném prohlášení evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger a komisařka pro ochranu klimatu Connie Hedegaardová.

O plánech EU na omezení používání biopaliv založených na zemědělských plodinách již začátkem minulého týdne informovala agentura Reuters s odvoláním na návrh nové legislativy. Podle něj jsou tato paliva méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin.

Předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck nedávno uvedl, že svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká jej postihla v roce 2008.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK