Makúch: ECB může dál snížit úrokové sazby

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 18. září (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) má nadále prostor ke snížení základní úrokové sazby v eurozóně z nynějšího rekordního minima 0,75 procenta. Řekl to dnes guvernér slovenské centrální banky Jozef Makúch. Naznačil i možnost stanovení mírně záporné depozitní sazby, za niž banky ukládají u ECB jednodenní depozita.

"Co se týče snižování úroků, pro to samozřejmě matematicky existuje prostor," řekl slovenský guvernér podle agentury Reuters. "Zda to ECB udělá, to bude záležet na tom, jak na příštích zasedáních zhodnotí situaci," řekl Makúch novinářům poté, co jeho instituce vydala nové prognózy slovenské ekonomiky. Možnost snížení úrokových sazeb ECB naznačil v minulých dnech i šéf belgické centrální banky Luc Coene.

"Bude to založeno na současné situaci a budoucím výhledu (ekonomiky). Nemá smysl spekulovat, zda to bude v říjnu, listopadu či prosinci," řekl Makúch k možnosti dál snížit úvěrové náklady v eurozóně. ECB na posledním zasedání počátkem září uvedla, že ekonomika měnové unie letos pravděpodobně utrpí hlubší pokles, než se dosud čekalo.

Podle Makúcha nemá ECB zásadní námitky proti tomu, aby jí banky z jednodenních úložek musely platit úroky. "To ještě neznamená, že bude záporná úroková sazba, je tu ale možnost zúžit koridor," řekl guvernér. ECB pomocí krajních sazeb zvané depozitní a zápůjční určuje rozpětí úročení mezibankovních úvěrů a nyní jsou tyto sazby na 0,0 a 1,50 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK