Francouzská GDF Suez rozšiřuje energetické aktivity v ČR

19.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Francouzský energetický koncern GDF Suez rozšiřuje své aktivity v České republice. Na trhu začala fungovat jeho dceřiná společnost Cofely, která vznikla spojením českých energetických a elektromontážních firem Fabricom a Spectrum. Kromě zachování stávajících činností plánuje Cofely vstup do teplárenství, nabírání nových zaměstnanců a růst tržeb. Na setkání s novináři to dnes řekl generální ředitel Cofely Vladimír Říha.

Cofely prostřednictvím sloučených firem nabízí například elektroinstalace v průmyslu a energetice či technologie pro inteligentní budovy. "Současná nabídka Cofely kopíruje dřívější portfolio služeb a technologií zfúzovaných společností, čímž vznikla komplexní nabídka energetických řešení. Během následujících let se chceme dostat mezi nejvýznamnější energetické hráče na českém trhu," uvedl Říha.

Svou činnost v oblasti technické správy inteligentních budov plánuje Cofely rozšířit a zaměstná desítky nových lidí. Nyní pro Cofely v Česku pracuje téměř 400 zaměstnanců. Firma chystá také akvizici nové teplárny o výkonu kolem pěti megawattů. "Vyhlížíme zhruba šest projektů," řekl Říha. Financování firmě poskytne mateřská GDF Suez.

V současnosti dosahuje Cofely ročního obratu kolem 1,5 miliardy korun. Podle Říhy by do tří let firma měla obrat zdvojnásobit bez ohledu na zásadní akvizice. Cofely nevylučuje ani zapojení do projektů v sousedních zemích.

Francouzský GDF Suez patří mezi největší evropské výrobce a distributory energií. Koncern v Česku působil dosud především v oblasti vodárenství. Suez ovládá nebo spoluovládá několik lokálních dodavatelů vody, mezi nimi například brněnské, ostravské či karlovarské vodárny a kanalizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK