Řecko by při odkladu podmínek potřebovalo 13-15 miliard eur

25.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 25. září (ČTK) - Kdyby Řecko získalo od mezinárodních věřitelů dvouletý odklad v plnění plánu, podle něhož mají Atény snižovat rozpočtový deficit, potřebovalo by navíc 13-15 miliard eur (374 miliard Kč). Atény věří, že budou schopny tyto peníze získat samy a nebudou muset dál zatěžovat evropské daňové poplatníky, řekl dnes agentuře Reuters řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

"Odhadujeme, že propad ve financování, který by vznikl, kdybychom dostali dvouletý odklad, by činil 13-15 miliard eur," řekl ministr. To lze podle dosavadních slov řeckých činitelů pokrýt emise krátkodobých dluhopisů, vyjednáním nižších úrokových sazeb u splátek úroků z dluhu u oficiálních věřitelů, nebo tím, že ECB nakoupí nové řecké dluhopisy za splatné papíry, které nakoupila na trhu v minulých dvou letech.

Sturnaras také potvrdil, že Řecku do splnění rozpočtových cílů v letech 2013 a 2014 chybí nadále 13,5 miliardy eur. S "trojkou" zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu jedná řecká vláda o úsporách v tomto objemu, řekl ministr. Mise trojky jedná v Aténách s přestávkami od července a na konci minulého týdne svou návštěvu na několik dní přerušila.

Řecká vláda se nyní snaží přesvědčit EU a MMF, aby jí uvolnily další část úvěrové pomoci. Řecko nyní čerpá druhý záchranný úvěr 130 miliard eur. V roce 2010 začalo čerpat první půjčku 110 miliard eur, ukázalo se ale, že to Řecku nebude stačit. Atény se proto dohodly na restrukturalizaci dluhu a nových podmínkách čerpání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK